Ralph Gijbels, Operationeel Directeur bij Verisure België: “Wat rookmelders betreft, is het motto: beter eentje te veel dan te weinig. Dus installeer zeker een rookmelder op elke risicoplaats. Denk aan ruimtes waar zich elektronica bevindt: wasplaats, garage, slaapkamers… Om de best mogelijke brandveiligheid te bieden, heeft Verisure rookmelders ontwikkeld die verbonden zijn met een alarmcentrale én zijn uitgerust met een dubbel ingebouwd alarm: een sirene en een spraakalarm.”
Ralph Gijbels: “Zo geven we alle leden van het gezin de best mogelijke kans om wakker te worden als er rookontwikkeling is. Want jonge kinderen worden vaak niet wakker van de sirene van een brandalarm, wel van een stem.”
Gijbels: “Bij een rookmelding neemt de Verisure-alarmcentrale meteen contact op met de hulpdiensten. Dankzij de geconnecteerde detectoren kan de brandweer heel efficiënt optreden: de brandweermannen krijgen toegang tot nauwkeurige informatie over de brand, hoe en waar deze is ontstaan en of er nog mensen in huis zijn. In die zin is Verisure veel meer dan een alarm. Samen met geavanceerde technologie garanderen we zo elke dag de gemoedsrust van onze klanten.”
“Eén rookmelder per verdieping is veel te weinig. Ik zie bijvoorbeeld vaak een rookmelder in de nachthal hangen. Als er brand uitbreekt in de slaapkamer van je kind, dan duurt het tot de rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt... Bovendien horen de meeste kinderen de rookmelder niet, omdat ze zo vast slapen, én word je als volwassene niet snel wakker van de rook, omdat we geen reukzin hebben in diepe slaap. Vertrouw bij rookontwikkeling daarom niet op je reukzin en installeer sowieso in alle slaapkamers een rookmelder.”
“In grotere woningen worden bij voorkeur gekoppelde rookmelders geplaatst, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Vergeet ook niet elke maand je rookmelders te ontstoffen. Dat doe je best met het borstelgedeelte van de stofzuiger. Als je toestel een keer is afgegaan door rook, moet je het vervangen. De drukknop test trouwens alleen de batterij, niet de optische cel van de rookmelder.”
“Daarom is het zo belangrijk om vertrouwd te zijn met het evacuatieplan voor je woning. Op school en op het werk doen we elk jaar brandoefeningen, maar thuis wordt zoiets bijna nooit besproken. Iedereen moet, in geval van brand, kunnen terugvallen op een gekende en ingeoefende procedure. Let daarbij op een vrije vluchtweg zonder obstakels – dus laat geen wasmand, boeken- of sporttassen bovenaan de trap staan.”