Buitenschrijnwerk

Rolluik kapot? 6 tips om het op te lossen

Rolluik kapot? 6 tips om het op te lossen
Rolluiken zijn ideaal om de zon buiten te houden. Bovendien bieden ze ook extra veiligheid tegen inbraak. Maar helaas is er ook een nadeel: ze kunnen kapot gaan. En dan is het soms heel lastig om het op te lossen. Toch zijn er wat dingen die je kunt proberen voordat je je hele rolluik vervangt.

1. Loopt het rolluik scheef?

Sommige rolluiken hebben de neiging om scheef te lopen. Het rolluik loopt daardoor vast en kan niet meer verder omhoog of omlaag. Je kunt dit proberen op te lossen door de onderkant van het rolluik weer recht te duwen. Lukt dat niet, dan zul je de omkapping open moeten maken en kijken of het rolluik scheef opgerold zit.

2. Het rolluik wil niet omlaag

Als het rolluik niet meer omlaag gaat, zijn er verschillende dingen die mis kunnen gaan. Een elektrisch rolluik heeft misschien geen stroom. Check dus altijd de stroomtoevoer de batterijen van de beveiliging. Bij een handmatig bediend rolluik kan het lint vast zijn gedraaid of de as zit vast. In dit geval moet je de bekapping lostrekken om te zien wat er aan de hand is.

3. De motor is stuk

Hoor je een vreemd geluid als je het rolluik bediend? Of gaat de bediening steeds moeizamer? Misschien is het rolluik motortje aan vervanging toe. Dit is een veel voorkomend probleem, waar je maar beter op tijd bij kunt zijn. Somfy buismotoren passen in de meeste elektrische rolluiken. Zo fix je snel het probleem en gaat je rolluik weer jaren mee.

4. Het lint zit vast / is kapot

Als je een handbediend mechanisme hebt, is er grote kans dat het lint vast komt te zitten in de katrol. Dat gebeurt als je het lint niet helemaal recht houdt als het opgerold wordt. Het lint kan ook door slijtage kapotgaan en afbreken. Dat is lastig, maar je kunt het wel repareren. In dat geval moet je vaak een deel van het rolluik losmaken om de katrol goed te kunnen bereiken.

5. Een klapperend rolluik

Er is weinig vervelender dan een rolluik dat voortdurend een klapperend geluid maakt. Gelukkig is dit vaak eenvoudig op te lossen. Check de volgende punten:
  • Zitten de geleiders nog strak genoeg, of zijn ze wat soepeler geworden?
  • Zijn de borstels/afstandhouders nog goed in orde?
  • Komt er wind achter het rolluik?
Over het algemeen kom je bij een van deze drie punten een probleem tegen. Zo kunnen de geleiders na verloop van tijd iets ruimer worden, waardoor het luik kan gaan klapperen. Je kunt de geleiders strakker stellen waardoor het probleem is opgelost. Als er wind achter het rolluik komt, heeft het geen isolerende werking meer. Het is dus belangrijk dat je dit sowieso regelmatig controleert.

6. Bandopwinder is kapot

De bandopwinder aan de onderkant zorgt ervoor dat het band netjes opgerold wordt. Als je het rolluik omhoog trekt, komt het band naar beneden in de bandopwinder. Maar soms gaat deze stuk, omdat de veer versleten is. Het band wordt dan niet meer opgerold. Dat is heel vervelend, want zo krijg je het band vaak niet meer goed vastgezet. Gelukkig is een bandopwinder heel gemakkelijk te vervangen.

Een kapot rolluik is soms vrij eenvoudig op te lossen. Je kunt veel reparaties zelf doen. Maar soms gaat het gewoon niet lukken om het voor elkaar te krijgen. Vaak is het de moeite waard om een monteur langs te laten komen, die het voor je oplost. Dat is meestal goedkoper dan een heel nieuw rolluik!

Ook interessant