Algemeen

Premie voor werkenden is goed idee, loonkost verhogen voor werkgevers niet

Premie voor werkenden is goed idee, loonkost verhogen voor werkgevers niet
Bouwunie is tevreden dat minister van Financiën Alexander De Croo werk wil maken van een premie om werknemers die nog actief zijn te belonen. De beroepsvereniging vraagt echter om de loonkost van de bouwbedrijven niet de hoogte in te jagen en stelt voor om de premie toe te kennen via een vrijstelling van fiscale en sociale bijdragen op een deel van het brutoloon.

Minister De Croo wil bedrijven de kans geven een premie van 1.000 euro aan hun werknemers te betalen waarop geen fiscale of sociale bijdragen moeten worden betaald. “We zijn blij dat er een initiatief is om ook de werkenden in de bouw te belonen, maar volgens dit voorstel moet de werkgever een supplement betalen bovenop het reeds betaalde loon”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Een beter alternatief is om een deel van het brutoloon voor enkele maanden vrij te stellen van sociale en fiscale lasten. Op die manier genieten werknemers van een substantieel hoger netto loon, zonder dat voor de werkgever de brutoloonkost stijgt.”

Vele bouwbedrijven draaien wegens de opgelegde maatregelen momenteel niet op volle kracht en dragen ook de financiële gevolgen van de coronacrisis. Een verhoging van de loonkost via een supplementaire premie te betalen door de werkgever is voor Bouwunie niet echt opportuun. “Ondertussen zijn nog maar 4 op 10 bouwbedrijven aan de slag. De meerderheid van hen zelfs maar op halve kracht of minder. Dat heeft een enorme impact op de omzet en zorgt voor liquiditeitsproblemen. Er kan nog steeds gewerkt worden in de bouw, op voorwaarde dat de veilige afstand van 1.5 meter ten allen tijden gewaarborgd blijft. Wij roepen al langer op om waar mogelijk veilig aan het werk te blijven. Wie werkt moet beloond worden, maar het laatste wat er nu moet gebeuren is dat de werkgevers worden opgezadeld met een extra kost.”

Ook interessant


Build for Life