Woonprojecten

Oud politiekantoor in Kortrijk maakt plaats voor groen woonproject D'Oude Vesting

Oud politiekantoor in Kortrijk maakt plaats voor groen woonproject D'Oude Vesting
Zopas zijn de definitieve plannen voor het voormalig politiekantoor aan de Jan Persijnstraat in Kortrijk bekendgemaakt. Het nieuwe woonproject, D’Oude Vesting, bestaat uit 18 appartementen en een commerciële ruimte. Opvallend: hoewel het project centraal in de binnenstad gelegen is, wordt er heel wat groen voorzien. Projectontwikkelaar Antonissen Development Group voorziet namelijk niet minder dan 300 vierkante meter daktuinen en groendaken, goed voor bijna 40 procent van het oppervlakte van de site.

De Kortrijkzanen krijgen er binnenkort een nieuw, duurzaam woonproject bij. In het voorjaar werd bekend gemaakt dat projectontwikkelaar Antonissen Development Group de site van het voormalige politiekantoor tussen de Oude-Vestingstraat en de Jan Persijnstraat overnam. Vandaag zijn de definitieve plannen bekend gemaakt: het verlaten gebouw wordt omgevormd tot een woonproject met 16 appartementen, 2 penthouses en een commerciële ruimte.

“Met dit project willen wij ons steentje bijdragen aan de heropleving van de Kortrijkse binnenstad. Bovendien is het ook naar duurzaamheid toe een stap in de goede richting: we moeten de komende jaren in Vlaanderen zoveel mogelijk leegstaande oude panden vervangen door nieuwe, meer energie-efficiënte gebouwen. Een evolutie waarin de Guldensporenstad duidelijk het voortouw neemt.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group


Oud politiekantoor in Kortrijk maakt plaats voor groen woonproject D’Oude Vesting
Daarnaast zijn er 21 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien en een overdekte fietsenstalling voor 40 fietsen. De commerciële ruimte op het gelijkvloers zal zo’n 400 vierkante meter groot zijn, de invulling hiervan is nog niet bekend.

Daktuinen

Op de eerste beelden van het woonproject valt er vooral één ding erg op: hoewel de site centraal in de binnenstad gelegen is, voorziet de projectontwikkelaar toch heel wat groen. Zo komt er maar liefst 300 vierkante meter aan grassen, struiken en bomen op de daken, goed voor ongeveer 37 procent van het oppervlakte van de site. De twee penthouses krijgen zelfs elk een eigen daktuin.

“We hebben ons als vastgoedontwikkelaar voorgenomen om niet te wachten op de aangekondigde bouwshift. Daarom bouwen we alleen projecten die zo min mogelijk - en liefst helemaal geen - open ruimte innemen. Daarbij willen we dan zoveel mogelijk extra groen creëren, met in dit geval groendaken en daktuinen. Die hebben bovendien nog een andere troef: ze zorgen ook voor een verkoelend effect in de steeds warmere zomers. Meer groen is immers de beste manier om de hitte-eilanden in onze steden aan te pakken.” Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group



Het woonproject kan alvast uitpakken met een sterke Mobiscore, de tool die de Vlaamse overheid lanceerde om te berekenen hoe duurzaam een woning gelegen is. Daar krijgt het een score van maar liefst 8,9 op 10.

“Kortrijk kan best druk zijn, maar van hieruit is alles met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets te doen. Er zijn bovendien heel wat ontspanningsmogelijkheden - zoals de Weide en de Stadsschouwburg - alsook winkels en horecazaken in de buurt. Om nog maar te zwijgen van de andere faciliteiten, zoals scholen en lokale dienstencentra.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group


De verkoop van D’Oude Vesting is nog maar net van start gegaan, de prijzen voor een appartement starten vanaf 189.000 euro. De bouw start in het voorjaar van 2020, en als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er voor de zomer van 2022 hun intrek nemen.

Ook interessant