Omgekeerd wonen - Architectuur als troef voor moeilijk perceel

  BE   2 december 2019 Bron: Infobeton Verstuur
Omgekeerd wonen - Architectuur als troef voor moeilijk perceel
Foto: © Egide Meertens plus architecten
Moeilijke bouwterreinen vragen niet noodzakelijk om vergezochte en complexe architectuuroplossingen. Dat bewijst Egide Meertens plus architecten met deze woning in Leefdaal. Op het aflopende perceel ontwierp de architect een sobere woning die het nadeel van het perceel naar een troef ombuigt: uitzicht creëren op de omgeving. Geprefabriceerde betonpanelen brengen contrast in de architectuur.

De opdrachtgever klopte bij Egide Meertens aan voor een ontwerp op een eerder complex bouwperceel. Het terrein was het laatst beschikbare op een rustige verkaveling. Enige minpunt was het feit dat het perceel in helling ligt. Dat betekent concreet dat het terrein afloopt naar een lager gelegen dal. “Die helling gebeurt in een knik. Het eerste deel van het terrein helt lichtjes naar beneden en achteraan het perceel is die helling veel steiler,” licht Egide Meertens toe.

Weids uitzicht

De opdrachtgever had al duidelijk voor ogen dat dit ogenschijnlijke nadeel een troef kon zijn. Omdat Egide Meertens al meermaals bewees voor dergelijke uitdagende percelen sterke oplossingen te verzinnen, klopte het koppel bij hem aan. “De opdrachtgever wilde de natuurlijke glooiing behouden. Ophogen van het perceel was overigens geen optie omdat de aangrenzende woning ook lager gebouwd as. Bovendien wist de opdrachtgever al dat hij de leefruimtes op de verdieping wilde organiseren. Dat zou hem een mooi uitzicht op de omgeving bieden en tegelijkertijd de privacy ten goede komen,” vertelt Egide Meertens.

Het ontwerpteam vertaalde deze wens in een eenvoudig architectuurconcept. De verdieping is het kloppende hart van de woning met als belangrijkste functies de leefruimtes. Die situeren zich in een L-vorm rond de centraal geplaatste trap naar het gelijkvloerse niveau. De keuken en eethoek grenzen aan de achtergevel en hebben via een groot raamvlak uitzicht op de omgeving. Tussen het thuiskantoor aan de voorgevel en de eethoek ligt de zithoek, eerder geborgen. Een grote schuifwand laat toe het bureau volledig bij de leefruimte te betrekken of net helemaal af te sluiten. Aan de andere zijde van de centrale trap bevindt zich de ouderlijke slaapkamer met een eigen badkamer.

Doordachte eenvoud

Het verschil in functies tussen beide verdiepingen vertaalt zich ook in de materialisatie van de architectuur. “De opdrachtgever wist al vrij snel dat hij de donkere gelijmde gevelsteen wilde gebruiken. We hebben die toegepast voor het nachtgedeelte. De donkere sokkel straalt een zekere kracht uit, maar gaat ook deels op in de schaduw die de bovenliggende verdieping neerwerpt. Zo trekt het lichte volume sterk de aandacht. In de zoektocht naar een materiaal dat goed contrasteert met de donkere gevelsteen kwamen we bij beton. We wilden geen plastiekachtig materiaal. Bovendien is beton niet alleen licht van kleur – waardoor de gelaagdheid van de woning beter tot z’n recht komt - maar heeft het ook een glad oppervlak. Zo is het een echte antithese voor de ruwe, donkere gevelsteen,” verduidelijkt de architect. De geprefabriceerde betonpanelen werden samen met de fabrikant bestudeerd en verfijnd. Daarbij ging veel aandacht naar de maatvoering van de panelen. “De gevels zijn gestileerd. De naden tussen de betonpanelen hebben geen willekeurige plaats, maar zijn zo uitgekiend dat ze samenvallen met andere lijnen in de architectuur. Een mooi voorbeeld van de doordachte eenvoud in het ontwerp,” licht Egide Meertens toe.

Omgekeerd wonen - Architectuur als troef voor moeilijk perceel
Foto: © Egide Meertens plus architecten

Niet afgeborsteld

De ontwerper koos bewust voor de betonpanelen als afwerking op de traditioneel gebouwde draagstructuur. “We hadden ook kunnen opteren voor een staalstructuur, maar dan zit je met een complexere en duurdere binnenafwerking. In dit geval zijn de panelen opgehangen aan de dragende binnenwanden en is de spouw geïsoleerd.” Voor de betonkwaliteit koos Egide Meertens niet voor architectonisch beton. “De look van het beton hoefde niet strak en afgeborsteld te zijn. Al valt het bij deze gewone prefab elementen ook al bijzonder goed mee.” Het beton vertelt ook een ruimer verhaal, want het komt ook terug in de trap op het pad naar de voordeur. Bijzonder detail: het deksel van de regenwaterput is discreet in een van de traptreden verwerkt.

Eigen kantoor in beton

Hoewel Egide Meertens een grote fan is van baksteen, gebruikt hij wel eens vaker beton in de meest uiteenlopende toepassingen. “Als de context er zich toe leent is beton een dankbaar materiaal om te combineren met baksteen. M’n eigen praktijk is overigens grotendeels in beton opgetrokken. De bestaande situatie bood al een mix van 2 gevelstenen en mergelsteen in de omringende tuinmuren. Beton bood hier een neutraal bindmiddel om de nieuwe tuinmuur te creëren,” geeft de architect mee als afsluiter.

Omgekeerd wonen - Architectuur als troef voor moeilijk perceel
Foto: © Egide Meertens plus architecten

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo