OEPC's helpen woonzorgcentra energiekosten te drukken

  BE   24 juni 2022 Bron: Confederatie Bouw
OEPC's helpen woonzorgcentra energiekosten te drukken
Heel wat woonzorgcentra blijken de factuur van hun bewoners te verhogen als gevolg van de inflatie en de stijgende energiekosten. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beklemtoont daarom het belang van onderhouds- en energieprestatiecontracten (OEPCís) om duurzaam te investeren in minder energieverbruik, betere luchtkwaliteit en meer comfort in woonzorgcentra. Die werkwijze passen heel wat overheden vandaag al toe om hun gebouwen energetisch aan te pakken. Dat sluit aan bij de Europese aanbeveling om vooral structureel te investeren in energie-efficiŽntie. De Vlaamse regering kan dan ook de woonzorgcentra aanmoedigen om OEPC's aan te gaan en bijgevolg de kwaliteit van hun gebouwen duurzaam en op de lange termijn aan te pakken.

ďBouwbedrijven realiseren niet alleen meer een gebouw, maar zijn steeds vaker een partner over de hele levensduur heen. Zij nemen de rol op zich van energy service companies (ESCOís) die de energie-efficiŽntie en het onderhoud continu waarborgen. De ESCOís zetten onder meer in op een mix van energiebesparende maatregelen en innovaties om de prestatie van het gebouw te optimaliseren en te garanderen. Onze bedrijven staan de woonzorgcentra dan ook graag bij om hun energieverbruik drastisch te verminderen. Voorts kan het Vlaams Energiebedrijf hierbij de woonzorgcentra begeleiden, want zij beschikt over de nodige expertise en ervaring met deze formuleĒ, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

De huidige energiecrisis verhoogt de urgentie van structurele energetische ingrepen. OEPCís zijn daarbij het instrument bij uitstek. Die werkwijze met gestandaardiseerde raamcontracten bieden de zekerheid om duurzaam het energieverbruik te verlagen en de kwaliteit te verbeteren. Een ESCO voert eerst en vooral een energiescan uit om vervolgens de nodige energiebesparende maatregelen door te voeren. Daardoor is er niet alleen minder energieverbruik, maar wordt het gebouw ook klaargestoomd voor de toekomst met meer hernieuwbare energie, structureel onderhoud van o.a. de installaties met meer comfort en met een beter en gezonder binnenklimaat als gevolg.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo