Nooit eerder waren PUR en PIR zo goedkoop

  BE   25 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
Nooit eerder waren PUR en PIR zo goedkoop
Als je jouw woning wilt isoleren hebben we uitstekend nieuws voor je. Na een stijging in prijs de afgelopen jaren, Is het meest gebruikte isolatiemateriaal in België al 37 procent goedkoper dan 10 maanden geleden. De prijzen van PUR en PIR zijn op dit moment zelfs lager dan ooit tevoren.

De oorzaak van de lage prijzen

Tot vorig jaar was er wereldwijd een groot tekort aan PUR en PIR in de bouwsector. Dit kwam doordat er een tekort was aan een basisproduct genaamd MDI (een van de producten die in PUR en PIR zit). Er zijn wereldwijd maar vijf producenten die dit product maken. Doordat er door een aantal gebeurtenissen maar tweederde van de productiecapaciteit beschikbaar was, verdubbelde de prijs van MDI. De prijs van MDI ging van 1500€ per ton naar wel 3000€ per ton.

Vorig jaar werd eindelijk de productiecapaciteit hersteld doordat er in Saoedi-Arabië productiecapaciteit bij is gekomen. Dit blijkt alleen net iets te laat geweest omdat veel architecten producten achterwege hebben gelaten waar MDI in gebruikt wordt. Alternatieve producten zoals XPS en Icynene worden nu heel veel gebruikt. Hierdoor is de prijs van MDI al gezakt naar slechts 1200 euro per ton. Er is dus een ware prijzenslag bezig omtrent MDI.(een basisproduct in PUR/PIR).

Wat betaal ik nu voor PUR/PIR

Op zijn hoogste punt kostte het isoleren van je spouwmuren met PUR/PIR tot wel 22€ per vierkante meter. Tegenwoordig is dit slechts 14€ per vierkante meter. Dit betekent dat je honderden euro’s kan besparen op de factuur voor de plaatsing van de isolatie. Voor een open bebouwing met een muuroppervlakte van 150 m2 zit je al snel op een besparing van ongeveer 1000 euro voor de plaatsing.

Blijven de prijzen van PUR en PIR laag?

De prijs van MDI begint langzamerhand weer te stijgen, de prijzen van PUR en PIR zullen hierin meestijgen. Er wordt zelfs gevreesd dat de prijzen in de aankomende jaren tot de prijzen piek van 2017 blijven stijgen. Ben je geïnteresseerd in bijvoorbeeld dakisolatie omdat je wilt voldoen aan de isolatienorm? Dan is het handig om snel op deze lage prijzen in te springen. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op de factuur van het plaatsen van de isolatie.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Ben je geïnteresseerd in het (na-)isoleren van je woning? Door offertes te vergelijken kom je in contact met isolatiespecialisten in jouw regio. Zij geven je advies en een offerte op maat, dit bespaart je een hoop moeite en geld.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo