Energie

Nieuwe Europese energiemijlpalen veranderen niets voor Vlaanderen

Nieuwe Europese energiemijlpalen veranderen niets voor Vlaanderen
Afgelopen dinsdag heeft het Europees parlement een pakket aan maatregelen goedgekeurd om gebouwen energiezuiniger te maken. Embuild Vlaanderen onderlijnt dat die beslissing niets verandert aan de energievereisten in Vlaanderen. Want de lat ligt bij ons stelselmatig hoger dan de EU nu voorschrijft om finaal in 2050 energielabel A te bereiken.

Met zijn beslissing wil het Europees parlement gebouwen in heel de Europese Unie versneld energetisch renoveren. Maar het verstrengingspad in Vlaanderen is vandaag ambitieuzer. Een overzicht:

  • Terwijl in Vlaanderen vanaf 2025 alle nieuwbouw klimaatneutraal dient te zijn, schuift de EU 2028 naar voren. Voor overheidsgebouwen of publieke ruimtes wil de EU 2026.
  • Terwijl in Vlaanderen hernieuwbare energieproductie bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties vandaag al verplicht is, schuift de EU 2028 voor nieuwbouw naar voren; 2032 voor renovaties.
  • Terwijl in Vlaanderen vandaag al nieuwe eigenaars binnen de vijf jaar hun gebouw dienen te renoveren tot minimaal energielabel D, wil de EU dat voor woningen tegen 2033 en voor andere gebouwen tegen 2030.

In Vlaanderen is vandaag het verstrengingspad voor energierenovaties nagenoeg bekend. De Vlaamse overheid legt opeenvolgend in 2028 en 2035 de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045. Dat is respectievelijk tien en vijf jaar vroeger dan de Europese vereiste.

“In Vlaanderen koppelen we er ook een asbestbeleid aan om renovaties en de woonomgeving asbestveilig te maken. De verkoop van een woning gaat sinds vorig jaar gepaard met een asbestattest dat een asbestdeskundige aflevert. Dat attest informeert je over de aanwezige asbest en de risico’s. Verwijder asbest vooraleer je renoveert. Asbest komt voor in meer dan 3.500 toepassingen. Reden te meer om een professional in te schakelen voor het veilig en grondig verwijderen ervan, want door de toenemende verwering nemen de gezondheidsrisico’s toe”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Ook interessant