Zonwering

Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen

Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen
Verozo, de Belgische beroepsfederatie van zonweringproducenten, heeft een BIM-tool ontwikkeld waarmee architecten van in de beginfase zonwering in het gebouw kunnen inplannen. Een doorbraak, want er worden vandaag te weinig hittebestendige woningen gebouwd om de klimaatverandering aan te gaan.

Nog steeds worden veel huizen ontworpen op de traditionele manier: om warmte vast te houden in de winter, maar niet om die buiten te houden in de zomer. Ook strakke woningen met heel veel glas zijn populair: leuk voor licht in huis, maar snelle opwarming verzekerd.

Secretaris-generaal van Verozo Ann Van Eycken: “Dit wordt dan opgelost met technieken die veel energie kosten. Juist het tegenovergestelde van wat we nodig hebben om de klimaatverandering tegen te gaan. Hittebestendige woningen gebruiken zonwering op de juiste, efficiënte manier, en zorgen voor verkoeling zonder extra energie te gebruiken.”

Verozo wil mee de oplossingen aanreiken in de digitale bouwwereld, en heeft nu een BIM-tool klaar die het voor architecten gemakkelijk maakt om zonwering te integreren in hun bouw- of verbouwproject.

Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen

Eindelijk: zonwering gaat digitaal

Zonwering gaat erom de juiste toepassing te vinden voor elke situatie, en dat is nu net waar de architect vandaag nog mee worstelt. De BIM-tool biedt hier met generieke Revit-modellen voor 11 verschillende soorten zonweringen een antwoord op. Hiermee kun je in Revit gevels creëren en zien hoe specifieke types kunnen worden ingebouwd.

Ann Van Eycken: "Hiermee bieden we een oplossing waar dringend nood aan was. Met een overzicht van de beschikbare zonweringdata voor een specifiek project en allerlei videohandleidingen over welk type zonwering in de gevel te integreren, kan de architect voortaan zonwering al in het vroege ontwerpstadium mee opnemen.”

De materialenbibliotheek bevat dan weer verschillende kleuropties voor efficiënte zonweringstoepassingen, zoals lamellen of transparante doeken, met bijbehorende zontoetredingsfactor (gtot), gebaseerd op de combinatie van zonwering en dubbele beglazing met een U-waarde van 1,1.

Ook vindt de gebruiker de weblinks naar specifieke BIM-objecten van VEROZO-leden, om zelf meteen te gebruiken in het eigen BIM-project. Meer info op verozo.be/bim.

Nieuwe BIM-tool om zonwering in ontwerpfase mee te nemen

Ook interessant