Dossier Batibouw 2020

Milieu en veiligheid staan centraal bij Derbigum op Batibouw

  BE   14 februari 2019 Bron: Derbigum
Milieu en veiligheid staan centraal bij Derbigum op Batibouw
Dankzij Derbigum DMS beschikt de professional voortaan over 1 all-round product om volledig vlamvrij een plat dak te plaatsen en af te werken. Daarnaast zet Derbigum volop in op ecologische oplossingen voor het plat dak. U vindt Derbigum op Batibouw, stand 504 in Paleis 5.

Volledig vlamvrije oplossingen

Met meer dan 85 jaar ervaring in de productie en verkoop van koudlijm weet Derbigum dat het gebruik ervan op de werf eenvoudig en gemakkelijk moet zijn. Daarom lanceert het met Batibouw de all-round koudlijm/waterdichtingskit Derbigum DMS : een multifunctioneel product voor de waterdichting van details en opstanden, én het koud verkleven van overlappingen en roofing. Perfect voor het volledig vlamvrij uitvoeren van kleine daken ; voor grotere daken, ideaal in combinatie met de bitumineuze koudlijm Derbibond NT.

Lees alles over Derbigum DMS in dit artikel

Ecologische oplossingen

12.800 ton CO2 besparen komt niet vanzelf. Daarom zet Derbigum vanaf nu nog meer in op haar ecologische oplossingen. Deze gaan niet enkel over ecologische dakbanen maar omvatten ook een hele recyclagestrategie.

Sinds de start van het recyclagesysteem heeft Derbigum al zo’n 12.800 ton CO2 weten te besparen. Toch merkt men dat de ecologische oplossingen die voorhanden zijn, niet steeds voldoende gekend zijn door architecten of het grote publiek.

Van bij het ontwerp van een plat dak kan er een bewuste keuze gemaakt worden inzake CO2-uitstoot van de waterdichting. Zo kan men opteren voor bitumen dakbanen met gerecycleerd bitumen : de onderlaag Derbicoat NT en de toplaag : Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycleerd bitumen. Beide producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide membranen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert.

Of, men kan kiezen voor Derbipure, de witte reflecterende dakbaan op plantaardige basis. Tot op heden nog steeds de enige dakbaan op basis van plantaardige oliën en harsen dat een volwaardig alternatief is voor bitumineuze roofing en belangrijke voordelen biedt inzake licht- en warmteweerkaatsing en regenwaterrecuperatie.

Daarnaast gaat Derbigum ook meer inzetten op communicatie rond de terugnamemogelijkheden van geplaatste Derbigum-dakbanen. Ooit moet een dakbaan vervangen worden, omdat ze aan het einde van haar levensduur is, omdat de bestaande situatie van het dakcomplex een eenvoudige renovatie niet meer toelaat, enz. In dat geval maakt de afvalverwijdering een groot deel uit van de kosten. Een kost die in de toekomst allicht niet zal dalen, eerder het tegenovergestelde.
Daarom geeft Derbigum de mogelijkheid om bij de plaatsing van een nieuw dak, een overeenkomst aan te gaan die reeds de terugname van de roofing voorziet wanneer het dak ontmanteld moet worden.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo