Bouwmaterialen

Loodvervanger Leadax niet beter voor milieu en gezondheid dan lood

Loodvervanger Leadax niet beter voor milieu en gezondheid dan lood
Onderzoeksbureau NIBE rectificeert een eigen rapport over de duurzaamheid van loodvervanger Leadax. Op aangeven van de Stichting Bouwlood is het bureau tot de conclusie gekomen dat er fouten in het rapport zijn geslopen. Hierdoor komt de loodvervanger ten onrechte als veel milieuvriendelijker uit de vergelijkende toets. Leadax is in tegenstelling tot eerdere berichten niet circulair, gaat niet langer mee en is schadelijker voor de gezondheid dan lood.

Rectificatie
Het NIBE heeft nu al twee keer aanpassingen moeten doorvoeren in de vergelijkende Levens Cyclus Analyse (LCA) tussen loodvervanger Leadax en lood. Beide aanpassingen vallen in het voordeel uit van lood. Het bedrijf Bitufa, de producent van Leadax, gebruikt in de promotie van hun product het rapport van het NIBE waarin lood slechter zou scoren dan Leadax. Er staan echter grove fouten in het rapport. Daarnaast worden essentiële zaken als verpakking, recycling en levensduur niet of niet op de juiste manier meegenomen. Het NIBE erkent dat er fouten zijn gemaakt en heeft het rapport gerectificeerd.

Loodvervangers versus lood

Loodvervangers zijn er al bijna net zo lang als dat er bladlood op de markt is. Ze komen en gaan. Op dit moment zijn Alphaflex, Ubiflex en Wakaflex de meest actieve loodvervangers voor waterkeringen in de bouw. Andere zijn alweer van de markt verdwenen. Leadax is relatief nieuw. Het heeft dezelfde basis als veel andere loodvervangers. Aluminium strekgaas, maar dan gecombineerd met het kunststof PolyVinylButyral. Volgens de producent resulteert dat in een ‘nieuwe loodvervanger met de eigenschappen van lood’. Vice-voorzitter Johan Bodde van de Stichting Bouwlood meent dat die claim op geen enkele manier gemaakt mag worden: “Op de meeste eigenschappen gaat Leadax het niet winnen van lood. Zaken als levensduur, recyclebaarheid en recyclinggraad, scoort lood beter. Net als op het vlak van gewicht. Juist door het gewicht blijft het liggen waar het hoort te liggen en waait de waterkering niet op. Loodvervangers moet je verkleven, kitten of lijmen, dat geldt ook voor Leadax. Dat is niet erg duurzaam”.

Loodvervanger Leadax niet beter voor milieu en gezondheid dan lood

Milieueffecten

De Stichting Bouwlood betreurt het dat ook na rectificatie nog steeds onjuiste informatie over de milieueffecten van lood naar buiten wordt gebracht. “Voor de vergelijkende LCA wordt namelijk gebruik gemaakt van data uit een verouderde versie van de Nationale Milieu Database (NMD 2.0). Die database heeft onlangs een flinke update gehad in NMD 3.0 waarin een nieuwe waardering van het levenseinde van het product en recyclingswaarde van het gebruikte materiaal is opgenomen. Juist de twee punten waar lood veel beter op scoort dan Leadax.” De gevolgen van de rectificatie zijn groot. Zo wordt Leadax door het NIBE niet meer circulair genoemd. Het wordt immers gemaakt van primair aluminium en resten van primair PolyVinylButyral in plaats van gerecyclede materialen. Ook wordt de levensduur van Leadax in vergelijking met lood niet meer lang genoemd. Lood gaat namelijk langer mee dan Leadax.

De loodvervanger is bovendien schadelijker voor de gezondheid dan lood, zo blijkt uit de eigen LCA van Leadax.

Ook interessant