Verlichting

Lichtplan maken? Zo doe je dat!

Lichtplan maken? Zo doe je dat!
In de gemiddelde woning komen we allerlei verschillende soorten verlichting tegen. Hierbij maken we onderscheid tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Omdat er verschillende soorten verlichting zijn, weten veel mensen niet wat zij wel en niet moeten kopen. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt, stel je een lichtplan op. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Daarom helpen wij jou hier in deze tekst een handje bij.

Begin altijd met het maken van een plattegrond

Voordat je een lichtplan op kunt stellen, maak je allereerst een plattegrond. Gaat het slechts om één ruimte? Maak dan enkel een plattegrond van deze ruimte. Als het om meerdere ruimtes gaat, maak je van iedere ruimte afzonderlijk een plattegrond. Het is van belang dat je de juiste maatvoering erbij zet. Als er al meubels in een ruimte staan, raden wij je aan om deze ook op de plattegrond weer te geven. Dit maakt het opstellen van een lichtplan namelijk een stuk makkelijker.

Breng de activiteit(en) in een ruimte in kaart

Om te bepalen welke verlichting waar moet komen, breng je de activiteiten in een ruimte in kaart. Hiervoor gebruik je de plattegrond die je zojuist opgesteld hebt. Voor het weergeven van activiteit in een ruimte kun je het beste cirkels tekenen. Teken in de zithoek bijvoorbeeld een cirkel die alle zitplaatsen, de salontafel(s) en het tv-meubel beslaat. Met deze cirkel geef je aan dat dit gebied gebruikt wordt om televisie te kijken. Vergeet ook niet om cirkels te tekenen op de plekken die je gebruikt om te lezen.

Bepaal waar welke soort verlichting moet komen

In de intro haalden we al aan dat we onderscheid maken tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Omdat in vrijwel iedere ruimte alle soorten verlichting nodig zijn, moet je bepalen welke verlichting waar komt. Hiervoor maak je opnieuw gebruik van de plattegrond. Begin altijd met de basisverlichting. Dit is een lamp die de gehele ruimte verlicht. Veel mensen gebruiken een plafondlamp als basisverlichting.

Wanneer er voldoende basisverlichting aanwezig is, ga je verder met de functionele verlichting. Deze verlichting wordt vaak vergeten, maar is toch echt onmisbaar. Je gebruikt dergelijke verlichting namelijk om het uitvoeren van verschillende taken een stuk makkelijker te maken. In de zithoek kun je hierbij denken aan het lezen van een boek, tijdschrift of de krant. In de keuken wordt functionele verlichting bijvoorbeeld gebruikt om het snijwerk makkelijker te maken.

Heb je inmiddels ook bepaald waar de functionele verlichting moet komen? Dan wordt het tijd voor de sfeerverlichting. Zoals de naam al aangeeft, maak je het met deze verlichting gezellig(er) in een ruimte. Sfeerverlichting is er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Een staande lamp is hier een goed voorbeeld van, maar we rekenen tafellampen bijvoorbeeld ook tot de sfeerverlichting.

Ook interessant