Let hierop bij het aanschaffen van een accuboormachine

6 januari 2022 Bron: Bouw & Wonen
Let hierop bij het aanschaffen van een accuboormachine
Wanneer je in een (online) gereedschapwinkel bent en ďgewoonĒ een accuboormachine wilt kopen, dan kom je er al snel achter dat je niet lukraak eentje kan kopen. Tegenwoordig heb je voor iedere klus wel weer een ander model met zín eigen specialiteiten. Hier lees je waar je in ieder geval op moet letten.

Kies je voor een boormachine op accu of met een snoer?

Veel gelezen en gehoord is dat een accuboormachine toch nog wat minder krachtig is en van mindere kwaliteit dan de boormachine met snoer. Echter is dit al jaren eigenlijk niet meer waar op enkele uitzonderingen na.

De boormachine met accu heeft namelijk bijna altijd even veel vermogen als de tegenvariant met een snoer eraan. Daardoor kun je exact dezelfde klussen uitvoeren met de variant die op accu draait. Daarnaast zijn accuís de afgelopen jaren flink verbeterd. Hierdoor kun je meer vermogen opwekken vanuit de accu en ook kun je er tegenwoordig een stuk langer dan mee doen dan een uur (zoals vroeger veel voorkwam).

Wanneer je de keuze dus moet maken en je kijkt allen naar de kwaliteit en het vermogen dan maakt het niet uit welke variant je kiest. Beide zullen even goed werk afleveren.

De voordelen en nadelen van een accu

Zoals je hierboven hebt gelezen is een accuboormachine een net zo een goede keuze als de boormachine met snoer. Daarnaast bieden accuís nog een aantal voordelen die je niet hebt wanneer je werkt met een apparaat met snoer. De voordelen zijn onder andere:
 • Overal te gebruiken, je bent nooit meer afhankelijk van aanwezig netstroom of verlengsnoeren.
 • De werkvloer blijft veiliger, er liggen niet overal meer los hangende snoeren.
 • Kies je ervoor om een extra aan te schaffen? Dan kun je de hele dag aan de slag.
 • De lege accu is sneller opgeladen dan dat de nieuwe accu op is.
 • Je bent natuurlijk een stuk mobieler en vrijer in je bewegingen.

Natuurlijk zijn er ook wel een paar kleine nadelen:
 • De accu kan opraken waardoor je mogelijk tijdelijk niet door kan werken.
 • De boormachines met accu kunnen iets zwaarder zijn.
 • Een accu variant is vaak iets duurder doordat er een accu en lader bij zit of bijgekocht moet worden.

Alles bij elkaar opgeteld vinden wij dat in de meeste situaties een accuboor het meest plezierig werkt en het de beste keuze is.

Hoe kies je de juist soort accuboor

Je bekijkt het assortiment dan valt al snel op dat er bij de gereedschapswinkel veel verschillende soorten accuboren te koop zijn. Daarbij is het goed om te kijken naar soort klus die je hebt en waarvoor je de boor vaker gaat gebruiken. Hieronder kort de soorten en het advies erbij.

De ďgewoneĒ accuboormachine

Hiermee kun je de meest standaard klussen uitstekend mee uitvoeren. Deze boor is geschikt om te boren in hout, licht metaal en niet te harde muren. Kies daarbij uiteraard wel het juist boortje. Daarnaast kun je er prima mee schroeven los en vastdraaien.

De klop- en hamerboor

De klopboor en hamerboor lijken erg op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Beide hebben een booruiteinde die snel heen en weer gaat. Hierdoor kun je met dezelfde druk harde materialen en muren doorboren. De hamerboor is hierbij de sterkste, deze laat de boor echt slaan als een soort hamer. Bij de klopboor zijn de slagen wat zachtere klopjes. Bij kies je vooral als je veel door keiharde materialen moet boren.

De slagmoer-, slagschroef- en gipsschroevendraaier

Alle drie de varianten zeggen in hun naam eigenlijk al wat ze doen. Ze zijn specialistisch voor een bepaalde schroevendraai klus. De een voor slagmoeren los en vast maken, de tweede voor slagschroeven. De gipsschroevendraaier is ideaal voor de meer fragiele en broze gipsmuren.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo