Tuinaanleg en onderhoud

Kunstgras leggen: geniet het hele jaar door van een groene tuin

Kunstgras leggen: geniet het hele jaar door van een groene tuin
Het hele jaar door genieten van een groene en verzorgde tuin met een minimum aan onderhoud? Heerlijk buiten blijven sporten, zelfs in de winter? Kunstgras maakt het mogelijk. Het is een kunstmatig alternatief voor natuurlijk gras dat door de jaren heen steeds realistischer en populairder werd. Vroeger werd het vooral gebruikt op sportvelden. De dag van vandaag vind je het overal: in achtertuinen, voortuinen, parken en zelfs op terrassen.

Kunstgras is budget- en onderhoudsvriendelijk én je legt het makkelijk zelf. Hoe? Dat leggen we stap per stap voor je uit.

Kunstgras leggen

Ben jij een handige Harry en wil je jouw kunstgras zelf leggen? Dat doe je in een mum van tijd in 6 eenvoudige stappen. We lijsten op wat je allemaal nodig hebt en geven je een stappenplan waarmee je meteen aan de slag kan.

Wat heb je nodig om kunstgras te leggen?

Eerst en vooral moet je uiteraard kunstgras kopen. Kies voor kunstgras dat perfect bij jouw soort toepassing past. Je hebt keuze uit kindvriendelijk kunstgras, diervriendelijke kunstgras, kunstgras voor op terrassen en balkons, kunstgras voor sportvelden, kunstgras voor binnen … het is énorm veelzijdig. Vanaf dat je het ideale kunstgras hebt gevonden, kan je meteen aan de slag. Leg de volgende tools klaar om je kunstgras te leggen:
  • Werkhandschoenen
  • Trilstamper of wals
  • Geotextieldoek
  • Kunstgrashaken
  • Stanley mes
  • All-in-one lijmband
  • Droge lijmband
  • Lijmkoker
  • Lijmkit

Moet je oude gras nog verwijderd worden? Dan heb je ook een kruiwagen en een spade nodig.

Zelf je kunstgras leggen: een handig stappenplan

1. Verwijder de bovenste grondlaag

Voor je het nieuwe kunstgras kan leggen, moet je het huidige gras verwijderen. Haal je kruiwagen, spade en werkhandschoenen uit de schuur en verwijder het gras. Maak de ondergrond daarna effen met een hark.

2. Leg en egaliseer je nieuwe ondergrond

Bij het leggen van kunstgras is een egale ondergrond enorm belangrijk. Stabilisé is hier ideaal voor.

Heb je geen last van mollen, onkruid, verzakkingen, zachte bodem of slechte waterafvoer? Dan kan je je nieuwe kunstgras gewoon op de aarde installeren.

In dit geval moet je nog steeds egaliseren, maar volstaat een laag zand van 5 tot 10 cm. Zorg ervoor dat het zand 1,5 tot 2 cm onder het niveau ligt waar je kunstgras komt.

De nieuwe ondergrond strijk je vlak met een trilstamper of een wals.

3. Plaats een geotextieldoek

Rol je geotextieldoek uit en snij deze op maat. Een geotextieldoek is druk verdelend en zorgt ervoor dat onkruid en wortels geen kans krijgen.

Om het doek beter vast te hechten aan de grond, kan je hem eventueel besproeien met water. Zo verschuift hij minder snel als je het kunstgras erover uitrolt.

Ligt het geotextieldoek op zijn plaats? Dan kan je het verankeren met kunstgrashaken. Dit doe je in de hoeken en om de 1,5m rondom.

Een andere optie is om paaltjes in de grond te kloppen en het doek hieraan vast te nagelen.

4. Bevestig en versnijd je kunstgras

Tijd om je kunstgras uit te rollen. Trek goed aan de zijkanten zodat alle plooien eruit zijn. Je krijgt het mooiste effect als je recht in de vezel van het kunstgras kijkt. Leg je kunstgras dus best in de richting van waar je het vaakst zit.

Gebruik voor het versnijden van je kunstgras een Stanley mes. Snijden doe je best op de rug van het tapijt, in de backing en tussen de draden door.

Voorzie een marge van +- 10 cm aan de zijkanten en snij het overtollige kunstgras achter weg.

5. Lijm de naden

Is je tuin breder dan 4 meter? Dan zal je rekening moeten houden met een naad. Leg de naden 1 mm van elkaar nadat alles op maat is gesneden. Plak ze tegen elkaar met all-in-one lijmband of met een droge lijmband en lijm.

6. Borstel je kunstgras op

Bijna tijd om je nieuwe gazon te bewonderen. Sla eerst nog om de 50 cm een kunstgrashaak in de boorden en borstel de volledige oppervlakte op.

Voilà, je nieuwe groene oase is klaar.

Visuele installatiegids kunstgras

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Bekijk hieronder de video:

Ook interessant