Kunstgras: alle voor- en nadelen op een rij

17 mei 2021 Bron: Bouw & Wonen
Kunstgras: alle voor- en nadelen op een rij
Word je al moe bij de gedachte dat je het gras in je tuin moet maaien? Dan is kunstgras misschien iets voor jou. Kunstgras heeft veel voordelen ten opzichte van natuurlijk gras. Een van de grootste voordelen is dat kunstgras weinig onderhoud vergt. Als je een drukke baan hebt, of gewoon geen zin om iedere paar dagen het gras te maaien, dan is kunstgras iets om te overwegen. Natuurlijk zijn er ook nadelen van kunstgras. We gingen op onderzoek uit om alles te weten te komen over kunstgras. De bevindingen lees je in dit artikel.

Met kunstgras heb je weinig onderhoud

Kunstgras hoef je niet te maaien, te bemesten of te besproeien in de zomer. Dat scheelt een hoop tijd. Hoewel kunstgras onderhoudsvriendelijk is, is het niet zo dat je er helemaal niets aan hoeft te doen. Het is belangrijk om het kunstgras af en toe schoon te maken. Dit kun je doen door takken en bladeren met een bezem weg te vegen. Door het gras te borstelen komen de sprietjes weer netjes overeind te staan en je voorkomt ermee dat er onkruid in de grasmat groeit.

Kunstgras is duurzaam

Kunstgras blijft jaren mooi. Kunstgras van goede kwaliteit is kleurvast en het weer heeft er niet tot nauwelijks invloed op. Hierdoor heb je er lang plezier van. Ga je kunstgras kopen, houd er dan rekening mee dat de aanschafkosten wel iets hoger liggen dan die van natuurlijk gras, maar omdat kunstgras zo lang mee gaat, ben je op termijn voordeliger uit. Zie het aanleggen van kunstgras daarom als een investering voor de lange termijn.

Het gras is altijd groen

Een ander voordeel is dat kunstgras er altijd groen en netjes uitziet. Er ontstaan geen gele of kale plekken en je hebt geen last van mos of onkruid. Kunstgras ziet er in ieder seizoen goed uit. Bij echt gras heb je vaak gele plekken door uitdroging in de zomer. In de winter verandert natuurlijk gras al snel in een modderpoel. Daarnaast is kunstgras bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. De kwaliteit wordt steeds beter.

Kunstgras maakt je tuin warmer

Een van nadelen van kunstgras is dat het je tuin warmer maakt in de zomer. Een warme tuin is natuurlijk heerlijk, maar als de zon een tijdje op het kunstgras staat kan het te warm worden. Al is het bestraten van je tuin nog warmer. Als je op een zomerse dag met blote voeten over het kunstgras wilt lopen is het een goed idee eerst even te controleren hoe warm het is. Is het te warm? Dan kun je het afsproeien met de tuinslang.

Kunstgras is niet hetzelfde als natuurlijk gras

Doordat kunstgras niet natuurlijk is, zullen dieren als insecten zoals bijen en vlinders niet zo snel bij je op bezoek komen. Voor de een is dit een voordeel, voor de ander een nadeel. Houd je niet van insecten, dan is dit voor jou waarschijnlijk een voordeel. Sommige mensen genieten van de geur van pas gemaaid gras. Deze mis je met kunstgras. Kortom, kunstgras heeft niet dezelfde eigenschappen als natuurlijk gras.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo