Kiezen tussen verhuizen en verbouwen

18 november 2020 Bron: Bouw & Wonen
Kiezen tussen verhuizen en verbouwen
Van veel mensen die alweer een aantal jaar ergens wonen, voldoet de woning niet meer aan de wensen en eisen. Bijvoorbeeld bij jongvolwassenen omdat er meer kamers nodig zijn door de komst van kinderen, of bij ouderen omdat ze liever alles gelijkvloers willen hebben. Zeker nu dit jaar mensen veel meer thuis werken, is ook de wens aanwezig bij velen om een aparte werkkamer te hebben. Voldoet de woning niet meer, dan wordt al snel gedacht aan het zoeken van een andere woning. Maar met de krappe woningmarkt in ons land is een andere woning zoeken niet zo gemakkelijk. Er wordt nu veel vaker ervoor gekozen de huidige woning te verbouwen, en vaak is dit ook heel goed mogelijk.

Verhuizen lastiger door de krappe woningmarkt

Nog maar een paar jaar terug hadden mensen die op zoek waren naar een andere woning een hoop keus en kon er ook behoorlijk onder de vraagprijs geboden worden. Dit is in relatief korte tijd helemaal omgedraaid. Nu ben je je huidige woning waarschijnlijk voor een goed bedrag binnen een paar weken kwijt. Maar waar moet je dan heen verhuizen? Er staan weinig woningen te koop. En als er iets te koop komt is het vaak snel weg, meestal voor een bedrag boven de vraagprijs. De afgelopen jaren is er te weinig nieuw gebouwd om de bevolkingsgroei bij te benen. Doordat er veel meer vraag dan aanbod is, zijn de prijzen ook nog eens sterk gestegen.

Verbouwen: een gemakkelijkere en financieel interessantere optie

Hoewel er sprake is van een zeer lage hypotheekrente betekent een nieuwe woning kopen door de hoge prijzen vaak ook een hogere hypotheek. Daardoor kijken steeds meer mensen naar de mogelijkheden om hun huidige woning te verbouwen. Je huidige woning aanpassen zodat deze weer voldoet aan je wensen en eisen is vaak financieel een interessantere optie. Je hoeft geen kosten koper te betalen en krijgt niet te maken met hogere hypotheeklasten.

Geld lenen voor een verbouwing

Het is afhankelijk van de omvang van de verbouwing natuurlijk, maar deze kan al snel tienduizenden euroís kosten. Heb je hier niet of te weinig eigen spaargeld voor? Dan kun je hier geld voor lenen. In sommige gevallen is de rente van een persoonlijke lening voor het onderhoud of verbetering van je eigen woning aftrekbaar van je inkomen. Net zoals dat voor een hypotheek geldt. Wil je weten wat je kunt besteden aan een verbouwing? Doe dan de check: Hoeveel kan ik lenen?

Een verbouwing kan al redelijk gemakkelijk zorgen voor een woning die wel weer past bij je woonwensen. Splits bijvoorbeeld een grote kamer op, en je hebt een extra kinder- of werkkamer. Of bouw de garage om tot een slaapkamer met badkamer en suite op de begane grond. Vraag bij een paar aannemers offertes op voor de werkzaamheden, en zorg ervoor dat je binnenkort weer fijner woont!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo