Keukenrenovatie kosten: dit moet je weten

Bron: Bouw & Wonen
Keukenrenovatie kosten: dit moet je weten
Met een keukenrenovatie hoef je niet een compleet nieuwe keuken aan te schaffen, maar kun je je keuken wel een nieuwe moderne uitstraling geven en het gebruiksgemak functioneler en comfortabel te maken. Afhankelijk van de gewenste aanpassingen en eventuele aanschaf van nieuwe apparatuur en onderdelen, maar ook het uurtarief van de keukenspecialist wordt het kostenplaatje bepaald. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden, de kosten voor het laten renoveren van je keuken, en handige tips voor een stijlvolle keukeninrichting.

Mogelijkheden met keukenrenovatie

Er zijn veel manieren waarop je de keukenrenovatie aan kunt pakken, afhankelijk van je wensen en de indeling en grootte van je huis. Soms is een keuken qua ruimte en basis nog goed, maar zijn bepaalde onderdelen toe aan vervanging of heb je meer opbergruimte nodig. Het kan zijn dat je alleen wat apparatuur of onderdelen zoals de keukenkastjes wil vervangen of opnieuw wil verven, of misschien is je keuken toe aan een grotere metamorfose.

Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om een nieuwe kraan of extra kookeiland aan te schaffen, of het aanrechtblad te laten vervangen. Vooraf is het handig om een helder plan op te stellen en alvast te meten wat mogelijk is qua beschikbare ruimte. Ook is het goed om vooraf een budget te bepalen.

Keukenrenovatie kosten: dit moet je weten

Kosten keuken renoveren

Het kost altijd minder om een renovatie uit te voeren of te laten uitvoeren aan je keuken dan om een geheel nieuwe keuken te laten plaatsen. In de prijs voor de keukenrenovatie spelen factoren zoals het materiaal een belangrijke rol.

Een marmeren keukenblad is ook veel prijziger dan bijvoorbeeld een aanrecht gemaakt van kunststof. Daarbij is het uiteraard goedkoper om veel zelf te doen in de renovatie wanneer je handig bent, dan wanneer je alles uitbesteedt aan een expert.

Ook is de prijs afhankelijk van het formaat van je keuken. Een kleine keuken kost gemiddeld 350 tot 900 om te laten renoveren, een gemiddelde tussen de 900 en 2000 en een zeer ruime/luxe keuken laten renoveren kost tussen de 1000 en 3000. Deze kosten zijn inclusief werkuren en btw.

OnderdeelPrijzen
Laten schilderen van je keukendeuren30 tot 60 euro per deur
Vaatwasmachine laten aansluiten100 tot 300 euro
Vervanging fornuis45 tot 90 euro
Laten vervangen van je keukenblad150 tot 500 euro exclusief kosten van het materiaal

Keuken wrappen kosten

Bij het professioneel laten wrappen van je keuken wordt een speciale dunne plakfolie over de laden en kastjes aangebracht, wat zorgt voor een compleet nieuw uiterlijk van je keuken. Het is een relatief eenvoudige manier om je keuken te laten vernieuwen en het resultaat is vaak erg mooi en strak.

Er zijn heel veel verschillende soorten en kleuren plakfolie voor je keuken te koop. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een folie met rustgevende en natuurlijke houtlook of juist voor een stoere betonlook. Je kunt je keuken laten wrappen of het zelf doen met wrapfolie.

UitlegKosten
Hele keuken wrappen500,- tot 1.500,-
Wrap folie250,- tot 350,-
Koelkast15,- tot 65,- per m
Keukenwand met tegels40,- tot 130,- per m
Keukenblad50,- tot 100,- per m

Nieuwe keuken kosten

De kosten voor een nieuwe keuken zijn natuurlijk geheel afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de grootte van je keuken, maar ook of je onderdelen op maat wil laten maken of kiest voor de standaardmaten.

Om toch een aanwijzing te geven wat een nieuwe keuken kost: De prijzen voor een nieuwe keuken liggen gemiddeld tussen de 3350 en 20.000. Je kunt dus in elk geval rekening houden van een bedrag tussen de 7.500 en 15.000.

Vijf tips voor de inrichting

  1. Kies voor een of twee (natuurlijke) kleuren die je steeds laat terugkomen, dat zorgt voor harmonie en geeft je keuken een mooi matchend geheel.
  2. Houten plankjes aan de muur zijn handig om je ruimte zo goed mogelijk te benutten en bijvoorbeeld kruidenpotjes tijdens het koken binnen handbereik te hebben. Ook is het leuk om hier potjes verse tuinkruiden zoals munt en basilicum op te zetten.
  3. Richt je kastjes en lades in per categorie om het overzichtelijk te houden. De pannen en ander kookgerei zijn handig om vlak bij het gasfornuis op te bergen. Spullen die je minder vaak gebruikt kun je wat hoger indelen.
  4. Ga voor een bartafel: Met een keukenbar maak je niet alleen een leuke zithoek, ook kun je onder de bar vaak kastjes plaatsen en maak je op deze manier zo goed mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte.
  5. Keukengerei kun je ook ophangen aan de muur door een haakjes systeem of magneetstrip voor messen. Zo bespaar je ruimte en kun je overal snel bij.


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo