Verbouwen

Kabels leggen tijdens een verbouwing? Vier tips!

Kabels leggen tijdens een verbouwing? Vier tips!
Wanneer je verhuist of je bestaande woning verbouwd kan het nodig zijn om de elektriciteits- of netwerkkabels in je huis te verleggen. We willen geen losse bedrading in het zicht en dus trekken we alle kabels door een kabelgoot of een Pvc-buis in de muur. Moeilijk? Met deze tips wordt het een stuk eenvoudiger!

Trekveer

Basisgereedschap voor het trekken van kabels is een trekveer, een lange, dunne veer van staal of glasvezel met aan een zijde een oog waar de kabel aan vast wordt gemaakt. De veer duw je vervolgens door de buis of kabelgoot tot hij er aan de andere uitkomt. Wanneer je hem er vervolgens weer helemaal hebt uitgetrokken, zitten de kabels op zijn plek. Trekveren variëren in lengte van 5 tot 50 meter, afgestemd op jouw klus.

Striptang

Voordat je de kabel aan de trekveer vastmaakt, strip je de kabel. Zo voorkom je dat de knoop te dik wordt en de kabel in een bocht blijft steken. Kabels trekken gaat het best met z’n tweeën. Een zorgt bij de invoerplaats dat de kabel soepel en zonder knikken in de buis getrokken wordt. De ander trekt op de plaats van bestemming de veer naar buiten. Zorg ervoor dat je op de plaats van bestemming voldoende kabel naar buiten trekt. Dit is handig bij verdere installatie van schakelaar of stopcontacten. Afknippen kan altijd nog!

Cat 7 kabel

Wanneer je nieuwe netwerkkabels wilt leggen, gebruik je de zogenaamde Cat 7 kabel. Deze kabels hebben een stabiele snelheid tot wel 10 gigabit per seconde. Cat 7 kabels zijn op de rol te koop, maar ook in afgepaste lengtes en reeds voorzien van de juiste stekkers. Bij het veranderen van je netwerkkabels is het aan te raden een kabeltester te gebruiken. Een kabeltester kopen hoeft niet duur te zijn, maar voorkomt een hoop irritatie en gedoe achteraf. Zo is snel en makkelijk te meten of het bekabelingsnetwerk goed is aangesloten en alle aders in de kabel nog goed werken.

En verder

Het is vaak lastig om een extra kabel door een buis te trekken waar al kabels inzitten. Je kunt proberen een bestaande kabel als trekveer gebruiken, maar soms zit er niets anders op dan de volledige bekabeling te vervangen en in een keer door te voeren. Wanneer de trekveer of de kabel moeizaam doorgevoerd kan worden wil een kabelglijmiddel nog wel eens helpen. Naast speciale middelen kan ook talkpoeder of afwasmiddel uitkomst bieden. Verder is het niet verstandig om kabels te trekken bij temperaturen onder de 5° C. De kabelmantel zal bij lage temperaturen stugger zijn en daardoor eerder kunnen beschadigen.

Kabels trekken is over het algemeen een van de laatste klussen tijdens de verbouwing en wordt uitgevoerd wanneer de kans op beschadiging zo klein mogelijk is. Moeilijk is het niet, maar werk zorgvuldig en houd je aan de wettelijke voorschriften.

Ook interessant