Je huis verwarmen met een milieuvriendelijke pelletkachel

19 januari 2022 Bron: Bouw & Wonen
Je huis verwarmen met een milieuvriendelijke pelletkachel
Vlammen en knetterend hout: de gezelligheid en romantiek van een kachel in huis is natuurlijk onverslaanbaar. Knus met elkaar zitten of met een goed boek, wijntje erbij en genieten maar. Als je ook nog eens duurzaam bezig wilt zijn is de keuze makkelijk. Een pelletkachel is namelijk een warm, schoon en milieuvriendelijk alternatief voor je huisverwarming.

Een pelletkachel lijkt eigenlijk een beetje op een houtkachel, alleen wordt er geen blokken hout gebruikt, maar houtafval als brandstof in de vorm van pellets. Dat zijn geperste houtkorrels of zaagsel die er een beetje uitzien als kattenbakkorrels. Er bestaan witte houtpellets die gemaakt zijn van zachte houtsoorten en bruine pellets die vervaardigd zijn van een mix van gekleurd hout. Een milieuvriendelijke bron van energie. En je kunt hiermee behoorlijk besparen op de stookkosten.

Schone warmte

Met een pelletkachel kan je ťťn ruimte verwarmen, meestal de woonkamer. Upgrade je huisverwarming dus met een mooie pelletkachel, die behalve sfeer ook nog eens een schone en efficiŽnte verwarming aan je ruimte levert. Je kunt deze kachel als aanvulling op je bestaande woningverwarming gebruiken, maar ook als je een groter huis hebt of er warm bij wilt zitten in je stacaravan of chalet. Pelletkachels zijn behoorlijk veilig, maar toch is het altijd raadzaam de brandveiligheid in huis in acht te nemen. Er is een breed scala aan keuzes van pelletkachels; van industrieel ogende modellen tot exemplaren die lijken op echte ouderwetse houtkachels.

In vuur en vlam

Behalve dat een pelletkachel mooi en milieuvriendelijk is en dat het verwarmen van een ruimte zeer voordelig is, is het groot gebruikersgemak van de automatische ontsteking nog een ander voordeel. Makkelijk aan en uit zetten dus. En sommige pelletkachels zijn zo modern dat je zelfs de temperatuur naar behoefte kunt aanpassen. Deze zijn namelijk voorzien van een digitale LED-bedieningspaneel dat dient als een thermostaat waarmee je de warmteafgifte kunt regelen. Pelletkachels worden daardoor steeds meer populair. Mensen staan in vuur en vlam voor pelletkachels. En dat is niet slecht voor een kachel die pas in de jaren tachtig werd uitgevonden!

Alternatief voor verwarming

Bij het kiezen van de beste pelletkachel is het van belang te kijken naar het juiste formaat die in de ruimte past. Pelletkachels komen in diverse maten; een klein ontwerp past natuurlijk goed in krappe ruimtes. Grotere kachels kunnen daarentegen tot wel 2.200 vierkante meter aan ruimte verwarmen. Kortom: een pelletkachel zorgt voor verwarming op maat bij jou thuis. Misschien is een pelletkachel wel even een investering, maar dat wordt binnen no time weer terugverdient door drastisch lagere verwarmingsrekeningen.

Onderhoud

De pelletkachels hebben mogelijk wel wat meer onderhoud nodig dan een centrale verwarming. Net als het familie huisdier hebben ze een regelmatig voedingsschema nodig. Dat wil zeggen: het beetje as dat achterblijft moet wel wekelijks worden weggezogen. En daarnaast moet minstens een keer per jaar het systeem worden gecontroleerd door een professional. Die controleert dan de warmtewisselaar, de leidingen en de motor van het rookafvoersysteem. Voor de rest heb je er weinig omkijken naar.

Claudia Gharbi

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo