Woonleningen

Is er nog belastingvoordeel mogelijk als je leent voor een tweede verblijf?

Is er nog belastingvoordeel mogelijk als je leent voor een tweede verblijf?
Sinds begin 2020 is de woonbonus in Vlaanderen afgeschaft. Je krijgt dus geen belastingvoordeel meer op een nieuwe hypotheeklening, tenzij … je leent voor een tweede verblijf. Goed nieuws dus, al hangen aan een tweede verblijf ook een aantal belastingen vast die je moet betalen.

Wat is een tweede verblijf?

Met tweede verblijf bedoelen we een woning (huis, appartement, studio,…) in binnen- of buitenland die je zelf zult gebruiken (en dus niet verhuren). Met andere woorden, zowel een studio op de Zeedijk als een vakantiewoning in Spanje vallen onder deze noemer. In vele gevallen kopen Belgen een vakantiewoning als ze wat ouder zijn en zoeken ze een hypotheeklening op latere leeftijd.

Woonkrediet voor een tweede verblijf

Leen je voor de aankoop van een tweede verblijf, dan kan je de federale woonbonus genieten via het stelsel van het langetermijnsparen. Het maximale belastingvoordeel bedraagt jaarlijks 693 euro in de personenbelasting. Je mag verder de intresten aftrekken van je onroerend of kadastraal inkomen. Wil je weten hoe je alles fiscaal optimaliseert? Maak dan een afspraak met een kredietbemiddelaar.

Investeren in een tweede verblijf via je pensioenplan

Je kan ook je pensioenplan, zoals een groepsverzekering of een Individuele Pensioentoezegging voor Zelfstandigen, inzetten om een tweede verblijf te kopen. Concreet kan je een voorschot opvragen, je pensioenplan in pand geven of een hypothecair krediet aangaan ter wedersamenstelling van het kapitaal. In dat geval onderschrijf je een hypotheciare lening en betaal je enkel intresten. Op het einde van de looptijd van de lening betaal je het kapitaal in één keer terug met de uitkering van je pensioenplan. Je kredietbemiddelaar zoekt voor jou uit of dit mogelijk én interessant is voor jou.

Belastingen op een tweede verblijf

Welke belastingen betaal je op een tweede verblijf?
- Registratierechten: de hoogte verschilt naargelang het gewest waar je woont (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).
- Extra personenbelasting: in je belastingaangifte dien je het kadastraal inkomen van je tweede verblijf op te geven. De fiscale administratie zal dit bedrag indexeren en verhogen met 40%. Vervolgens wordt het bij je inkomen geteld en belast a rato van jouw hoogste aanslagvoet.
- Lokale belastingen op tweede verblijven, ingesteld door nogal wat gemeenten.
- Onroerende voorheffing: in Vlaanderen bedraagt die 2,5% van het geïndexeerd kadastraal inkomen, in Brussel en Wallonië 1.25%.

Lenen voor een tweede verblijf: je kredietbemiddelaar helpt je

Een kredietbemiddelaar luistert naar je plannen en zal je tips geven voor de financiering van de aankoop van je tweede verblijf. Hij zal ook een woonkrediet simuleren, zodat je kunt bekijken of dit binnen je budget valt. Maak meteen een afspraak met een kredietbemiddelaar in je buurt.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant