Nieuwbouw

ION vervangt dieselgeneratoren op werven door batterijen

ION vervangt dieselgeneratoren op werven door batterijen
Sam Van Acker (Bright Energy) en Kristof Vanfleteren (ION) bij een werfbatterij.
De toekomst is elektrisch, ook in de ontwikkeling van vastgoed. Projectontwikkelaar ION zal komend jaar zijn werven elektrificeren. Kranen en ander zwaar bouwmaterieel zal niet meer worden aangesloten op dieselgeneratoren maar op werfbatterijen. “We willen met dit engagement onze ambities op het vlak van duurzaamheid maximaal kracht bijzetten”, zeggen CEO's Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck. “Een batterij maakt geen lawaai, heeft geen uitstoot en is een pak efficiënter.” De projectontwikkelaar slaat de handen in elkaar met Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent dat de speciale batterijen en de hele technologie errond ontwikkelt.

Vastgoed draait vandaag meer dan ooit rond duurzaamheid. Iedereen denkt daarbij meteen aan het eindresultaat, maar ION is ook steeds op zoek naar innovaties om de ontwikkeling van zijn projecten efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Wetende dat de bouwsector wereldwijd verantwoordelijk is voor 39% van de internationale CO2-uitstoot, valt op dat terrein nog heel wat winst te boeken.

Fossielvrij bouwen

Met de ambitie om dieselgeneratoren te vervangen door batterijen, neemt ION zijn verantwoordelijkheid en toont dat vastgoed ontwikkelen duurzamer kan. Door een werf met één torenkraan aan te sluiten op een werfbatterij in plaats van een dieselgenerator wordt gemiddeld 60.000 kg CO2 per werf per jaar bespaard, blijkt uit een berekening die is geverifieerd door het onafhankelijke bureau Climate Impact Forecaster. Dat komt overeen met de uitstoot van een gemiddelde wagen die zo'n 350.000 kilometer aflegt.

“Door zo veel mogelijk voor circulaire bouwmaterialen te kiezen en volop in te zetten op warmtenetten en geothermie proberen we steeds het meest klimaatvriendelijke resultaat te verwezenlijken. Maar we blijven ook kijken hoe we ons steentje kunnen bijdragen door de impact van het bouwproces tot een minimum te herleiden. Dieselgeneratoren zijn heel vervuilend en één van de minst efficiënte manieren om energie op te wekken. Nu hebben we een alternatief gevonden dat voldoende betrouwbaar is. Zo worden niet alleen de gebouwen die we ontwikkelen fossielvrij, maar ook onze werven.”

Davy Demuynck, CEO van ION


ION vervangt dieselgeneratoren op werven door batterijen
ION vervangt dieselgeneratoren op werven door batterijen

De projectontwikkelaar, die 3 miljard euro aan vastgoed in de pijplijn heeft, zal met de aannemers waarmee ze samenwerken het engagement aangaan om op alle werven over te schakelen op batterijen. De richtlijn zal worden opgenomen in het lastenboek, terwijl ook het verbruik heel gedetailleerd zal worden gemonitord om sluimerverbruik tot een absoluut minimum te beperken.

Geen uitstoot, geen lawaai

De batterijen werken op dezelfde manier als thuisbatterijen en hebben dezelfde troeven die we kennen van elektrische wagens: de uitstoot van roet en fijn stof wordt tot nul herleid, batterijen maken geen lawaai en werken veel efficiënter. Bijkomend pluspunt van de werfbatterij is dat ze een positieve impact zal hebben op de duurzaamheidsscores die worden berekend bij de certificering van gebouwen, zoals het gerenommeerde BREAAM-certificaat.

“Dieselgeneratoren staan vaak uren te draaien om maar enkele seconden een piekvermogen op te vangen. Ze zorgen op die manier voor onnodig veel uitstoot van CO2 en fijn stof. Met een computergestuurd systeem met modulaire batterijen kunnen we op maat van elke werf de meest duurzame oplossing inzetten om zelfs de zwaarste en grootste bouwmachines te voeden. En dat dus allemaal zonder geluidsoverlast, geurhinder of uitstoot. Dat is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, maar zo beperken we ook de mogelijke hinder voor alle omwonenden van een bouwplaats. Zeker in dichtbevolkte gebieden is ook dat een belangrijke troef.”

Davy Demuynck, CEO van ION


Gemaakt in Gent

Brein achter de duurzame oplossing is Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent. Ondernemers Arne (29), Sam (27) en Lisse (25) Van Acker, twee broers en een zus, gingen drie jaar geleden aan de slag met de thuisbatterij die hun ouders thuis hadden laten installeren. Het trio – toen nog studenten – zag al snel in dat daar meer uit te halen viel en sloeg aan het programmeren. Ze ontwikkelden een zelflerend softwareprogramma dat het elektriciteitsverbruik monitort en de thuisbatterij optimaal laat renderen. Die technologie vormde de basis van hun systeem om bouwwerven op de meest efficiënte manier van energie te voorzien.

“Energiekosten verlagen doe je door een systeem op maat te maken, het juiste moment te kiezen om te laden en minder te verbruiken. Wij maken gebruik van dynamische tarieven en slimme algoritmen die ervoor zorgen dat de batterijen tijdens dalmomenten worden opgeladen. Door het gebruik van timers slagen we er ook in om het sluimerverbruik met 40% te verlagen. Op die manier wordt ons systeem met batterijen in sommige scenario’s goedkoper dan dieselgeneratoren.”

Sam Van Acker, Bright Energy


Bright Energy heeft niet alleen de software uitgewerkt om slim om te springen met de batterijen, ze fabriceren ook de hardware zelf in hun atelier in Gent. Vanaf juni 2023 willen ze elke maand tien nieuwe units bouwen en dus tien extra werven op een duurzame manier van stroom kunnen voorzien.

Ook interessant