Woonleningen

Hypotheekleningen vergelijken: hoe doe je dat?

Hypotheekleningen vergelijken: hoe doe je dat?
Het aanbod aan hypothecaire kredieten op de markt is erg groot. Hoe vergelijk je hypotheekleningen correct met elkaar? Lees onze tips en maak de juiste keuze! Elke bank hanteert eigen tarieven, voorwaarden, kleine lettertjes … zodat het voor een niet-specialist niet evident is om door de bomen het bos nog te zien.

Neem een kredietbemiddelaar onder de arm

Je hoeft het ruime gamma aan hypothecaire leningen van de verschillende kredietgevers niet zelf met elkaar te vergelijken. Er bestaan onafhankelijke specialisten op de markt die dit voor jou doen. Gratis dan nog wel. Er zijn immers onafhankelijke kredietbemiddelaars die voor jou op zoek gaan naar het hypothecair krediet dat het beste bij jou past. Daarvoor werken ze met verschillende banken samen. Ze luisteren naar je plannen en je verwachtingen, brengen je financiële situatie in kaart en maken een simulatie voor je. Nadien screenen ze het hypotheekaanbod op de markt. Ze zijn niet gebonden aan één kredietverstrekker en kennen de voorwaarden bij alle banken van A tot Z.

Wil je toch zelf de vergelijking maken, hou dan rekening met de tips die we je hierna geven.

Leg de ESIS van elk kredietvoorstel naast elkaar

ESIS staat voor European Standardised Information Sheet. Het is een gestandaardiseerd document dat alle info bevat over je hypotheeklening. Banken zijn verplicht om je dit document te bezorgen als je bij hen om een hypothecair krediet vraagt. Aangezien alle ESIS-documenten op dezelfde manier gestructureerd zijn, kan je de info op de ESIS van verschillende hypotheekvoorstellen makkelijk vergelijken.

Vergelijk het JKP en niet enkel de rentevoet

Je wil graag een zo laag mogelijke rentevoet. Maar die rentevoet is maar één van de onderdelen van het volledige kostenplaatje van jouw hypotheeklening. Zo zijn er ook eenmalige kosten en kosten voor verzekeringen, die elk jaar terugkeren.

Alle kosten worden samengevat in één percentage: het JKP of Jaarlijks KostenPercentage. Wil je op een correcte manier de kosten van verschillende hypothecaire leningen naast elkaar leggen, dan moet je dus het JKP vergelijken. Louter naar de rentevoet kijken, is niet correct.

Wat je zeker moet weten over de rentevoet

Elke bank vertelt je dat ze erg voordelige rentevoeten aanbieden. Maar hoe weet je of dit wel klopt?
  • Besef dat een rentevoet gekoppeld is aan een bepaalde kredietformule: de rentevoet varieert immers naargelang je kiest voor een vaste of een variabele rentevoet, maar kan ook verschillen in functie van de quotiteit (de verhouding tusssen het bedrag dat je leent en de waarde van de woning) en de looptijd van een krediet. Let dus op dat je geen appelen met peren vergelijkt!
  • In bepaalde gevallen geeft de bank je een korting op je rentevoet, op voorwaarde dat je bij die bank ook bepaalde nevenproducten onderschrijft, zoals een brandverzekering of schuldsaldoverzekering. Maar daar moet je opletten! Als blijkt dat die producten bij de bank een stuk duurder zijn dan bij een andere verzekeraar, dan ben je het voordeel van de korting op je rentevoet meteen kwijt. Bovendien zit je muurvast. Want als je die producten na enkele jaren switcht naar een andere financiële instelling, dan verlies je jouw korting. We raden je dan ook steeds aan om ook offertes of simulaties voor brandverzekeringen en schuldsaldoverzekeringen op te vragen bij andere verzekeraars. Zo kan je het totaalplaatje vergelijken. Je kredietbemiddelaar helpt je hierbij of doet dit zelfs in jouw plaats.

Een kredietbemiddelaar volgt de evolutie van de rentevoeten op de voet en gaat na bij welke bank je de voordeligste rentevoet krijgt. Daarnaast bekijkt hij ook de nevenvoorwaarden, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hypotheek simuleren

Je kredietbemiddelaar maakt een simulatie van je hypothecair krediet. Zo weet je meteen hoeveel je elke maand zult moeten terugbetalen en gedurende welke periode. Op die manier kan je becijferen of dit binnen je budget past of niet. Want dat is finaal wat je moet onthouden: kies voor een hypothecair krediet dat je correct en tijdig kunt terugbetalen. Een betalingsachterstand oplopen, met het risico om op de zgn. zwarte lijst terecht te komen, is het allerlaatste wat je wil. Je kredietbemiddelaar zal je helpen om het beste woonkrediet voor jou te kiezen. Maak meteen een afspraak bij een kredietbemiddelaar in je buurt.

Ook interessant