Vastgoed

Huurprijzen opnieuw gestegen: tot 788 euro voor appartement met terras

Huurprijzen opnieuw gestegen: tot 788 euro voor appartement met terras
Een appartement huren in Vlaanderen en Brussel is het voorbije jaar opnieuw een stuk duurder geworden. Zo betaal je voor een gemiddeld appartement al snel 719 euro huur, wat neerkomt op zo’n 42 euro (6 procent) meer dan in 2019. Nooit eerder stegen de huurprijzen zo sterk als in 2020. Sterker nog: bij een appartement met terras steeg de huurprijs gemiddeld zelfs met 53 euro per maand. Dat huurders van appartementen vooral op zoek gaan naar een appartement mét terras hoeft niet te verbazen, nu we met z’n allen veel meer tijd in onze eigen woning doorbrengen. De prijsstijging is vooral te wijten aan de groeiende interesse van vastgoedinvesteerders. Dit alles blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep die zich baseert op 11.003 verhuringen in Vlaanderen en Brussel.

Het wordt alsmaar duurder om een appartement te huren in Vlaanderen en Brussel. Dat is de grootste vaststelling die te zien is in de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Dit zorgt voor een nooit geziene stijging van maar liefst zes procent op één jaar tijd. De laatste drie jaar steeg de gemiddelde huurprijs van een appartement met 12,3 procent, terwijl huurhuizen maar een prijsstijging van 5 procent kenden.

“De prijsstijging heeft vooral te maken met het groeiende aanbod van nieuwbouw- en gerenoveerde appartementen op de private huurmarkt en de groeiende interesse in dat type vastgoed bij investeerders. Daarnaast wordt het conformiteitsattest, dat aantoont dat een woning aan alle kwaliteitseisen voldoet, in steeds meer steden als verplichting ingevoerd. Hierdoor verdwijnen de slechtere, goedkopere panden sneller van de markt.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Huurprijzen opnieuw gestegen: tot 788 euro voor appartement met terras
Slechts twee op de tien verhuringen van nieuw vastgoed hebben bij de vastgoedexpert betrekking op huizen. Ze zien dan ook een duidelijk probleem: in bijna elke regio in Vlaanderen en Brussel is er een groot tekort aan kwalitatieve huurwoningen. Van zodra er een huurwoning op de markt komt, zijn er onmiddellijk tientallen kandidaat-huurders. Er is dus duidelijk een onevenwicht tussen vraag en aanbod, klinkt het. Toch zijn de huurprijzen voor woningen het voorbije jaar onveranderd gebleven. Dit komt ook doordat er minder nieuwe woningen op de markt komen, waardoor je niet hetzelfde effect krijgt als bij appartementen. Voor een woning betaalde je in 2020 gemiddeld 808 euro, wat hetzelfde is als in 2019.

Appartementen mét terras

Een terras of tuin staat met stip bovenaan het verlanglijstje van de huurders. De gemiddelde huurprijs van appartementen met terras steeg op één jaar tijd van gemiddeld 735 euro naar gemiddeld 788 euro, wat overeenkomt met een stijging van maar liefst 7,2 procent. Bij appartementen zonder terras steeg de gemiddelde huurprijs van 685 euro naar 709 euro, wat overeenkomt met 24 euro ofwel 3,5 procent. Het zijn dus vooral appartementen met terras die de huurprijzen de hoogte injagen. Appartementen met twee slaapkamers zijn het meest in trek. Dat vooral die appartementen het meeste succes kennen, hoeft niet te verbazen. Dit is rechtstreeks te linken aan het vele thuiswerk, waarbij de huurder nood heeft aan extra ruimte die ingericht wordt als bureau.

“In alle regio’s in Vlaanderen en Brussel steeg de vraag naar huurwoningen met een tuin én naar appartementen met een terras enorm. Hierbij was het niet zozeer de bewoonbare oppervlakte die primeerde, maar wel de tuin, het terras of die extra kamer om te kunnen telewerken. Dit is duidelijk een lockdowneffect. De nieuwbouwmarkt biedt natuurlijk een oplossing op de grote vraag naar appartementen met terras. Want tegenwoordig is quasi elk appartement in een nieuwbouwproject voorzien van een terras. Als er dus meer aanbod komt van dit type appartementen sluit ik niet uit dat in de toekomst de huurprijzen in dit segment kunnen dalen.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Corona-effect op de huurmarkt

Gemiddeld stonden huurhuizen in 2020 50 dagen te huur en appartementen 65 dagen. Dit komt in grote lijnen overeen met 2019. Dat huizen sneller verhuurd raken dan appartementen is vooral te wijten aan het feit dat er minder huizen op de huurmarkt zijn dan appartementen.

Aantal dagen te huur

“We stellen wel een verschil vast in de eerste jaarhelft en de tweede jaarhelft van 2020. Huurpanden stonden in de eerste helft van 2020 gemiddeld 10 tot 14 dagen langer te huur omdat er geen bezoeken konden doorgaan. Maar deze markt heeft een inhaalbeweging gekend, want in de tweede helft van 2020 werden de panden dan plots tot 11 dagen sneller verhuurd.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Dit fenomeen koppelt de vastgoedexpert aan de ontwrichte verhuur- én verhuismarkt door de eerste lockdown en de schrik bij vele huurders om uit te boot te vallen. Kandidaat-huurders namen bijgevolg, van zodra de woningmarkt terug toegankelijk was, sneller een beslissing en kwamen voorbereid naar een plaatsbezoek want ze hadden veel meer tijd om online te zoeken, te vergelijken en te budgetteren. En opmerkelijk: verhuurders kiezen, bij het ondertekenen van het huurcontract, steeds meer voor een verzekeringsformule die hen beschermt tegen wanbetalers.

De vastgoedexpert geeft aan dat Vlaanderen en Brussel nog steeds een goede markt is om te verhuren. De crisis toont aan dat vastgoed een stabiele beleggingsmarkt is. Het rendement van een spaarboekje ligt vandaag gemiddeld op quasi 0 procent, terwijl dat bij de verhuur van een nieuwbouwappartement gemiddeld op 2,5 à 3 procent ligt.

huurprijzen
De jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep vindt al voor de negende keer plaats en baseert zich intussen op 11.003 verhuringen in Vlaanderen en Brussel.

Ook interessant