Keukens

Hoe kies je de juiste kraan?

Hoe kies je de juiste kraan?
Een keukenkraan is essentieel voor een keuken. Je gebruikt ze om je handen te wassen, dingen mee af te spoelen en af te wassen. Een goede keukenkraan uitkiezen, is voor niet iedereen even makkelijk. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. Maar hoe kies je dan de juiste kraan uit? We maken je wegwijs.

De montage van de kraan

Een keukenkraan bestaat natuurlijk uit verschillende kraanonderdelen. Als eerst is het belangrijk om na te denken over waar je de keukenkraan wilt monteren. Vaak worden ze op de spoelbak of op het keukenblad gemonteerd, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om de kraan aan de wand te monteren. Hierdoor kun je ruimte besparen op het aanrechtblad. Het is hierbij wel belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen en aansluitingen die bij de keuken passen.

Verschillende soorten keukenkranen

Er zijn verschillende soorten keukenkranen die op verschillende manieren bediend worden. Zo heb je bijvoorbeeld de eengreeps keukenkraan. De eengreeps keukenkranen zijn de standaard voor vrijwel elke spoelbak in de hedendaagse keukens. Met deze kranen kun je met één hand de temperatuur en het debiet regelen. Je zou ook voor een kokend water kraan kunnen kiezen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kokend waterkranen op de markt, zoals de Quooker systemen. Op het eerste gezicht lijkt dit op een normale keukenkraan, maar dankzij het reservoir, die onder de spoelbak is gemonteerd, kun je er kokend water uit tappen. Een kokend waterkraan staat stevig vast op het keukenblad aan de spoelbak en is uitgerust met een kindveilige bedieningsknop.

De juiste materiaalsoort

Keukenkranen zijn hoofdzakelijk in twee materiaalsoorten verkrijgbaar, namelijk chromen keukenkranen en kranen die gemaakt zijn van roestvrij staal (rvs). Het voordeel van chromen keukenkranen is dat ze een chromen afwerking hebben en daardoor een mooie glans hebben. RVS kranen hebben dan weer een mat uiterlijk.

Voor het uitkiezen van de juiste materiaalsoort zou je kunnen kijken naar het interieur van de keuken en jouw keukenstijl hier op af stemmen. Wil je voor een hygiënische kraan gaan die sterk is en tegen een stootje kan? Dan is een rvs kraan een goede keuze. Deze kranen staan bijvoorbeeld bekend om zijn robuuste vormgeving en lange levensduur. Een nadeel van rvs kranen is dat ze krasgevoelig zijn en vaak duurder in aanschaf zijn dan kranen van chroom of messing.

Ook interessant