Hoe kies je de beste cirkelzaag?

19 januari 2023 Bron: Bouw & Wonen
Hoe kies je de beste cirkelzaag?
Een cirkelzaag is een elektrisch gereedschap dat veel gebruikt wordt bij houtbewerking, bouw en andere doe-het-zelf projecten. Het is een veelzijdig gereedschap dat rechte sneden, schuine sneden en zelfs gebogen sneden kan maken in verschillende materialen zoals hout, kunststof en metaal. Er zijn veel verschillende merken en modellen cirkelzagen op de markt, elk met zijn eigen unieke kenmerken en mogelijkheden. In dit artikel lees je waar je een cirkelzaag voor gebruikt en hoe je de beste cirkelzaag voor jouw klus kiest.

Waar gebruik je een cirkelzaag voor?

Een cirkelzaag is geen gereedschap om cirkels te zagen, zoals de naam misschien doet vermoeden. Een van de belangrijkste toepassingen van een cirkelzaag is het maken van rechte sneden in platen hout of andere materialen. Dit kan handig zijn bij het op maat zagen van stukken hout voor iets dat je aan het maken bent, of bij het afsnijden van overtollig materiaal van een stuk hout. Cirkelzagen kunnen ook worden gebruikt om schuine zaagsneden te maken, zoals schuine kanten of samengestelde verstekzagen. Dit is handig om aangepaste sneden te maken of om stukken hout onder een specifieke hoek met elkaar te verbinden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een cirkelzaag?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een cirkelzaag gaat aanschaffen:

 • Het vermogen: Het vermogen van een cirkelzaag wordt gemeten in ampŤre. Een zaag met een hoger amperage kan zwaardere materialen aan en maakt diepere zaagsneden. Een zaag met een lager amperage kan echter voldoende zijn voor de meeste basistaken.
 • Bladgrootte: Cirkelzagen hebben bladen met een diameter van 4,5 tot 7,25 inch. Een groter blad kan dieper snijden, maar is ook minder wendbaar en moeilijker te controleren.
 • Afschuincapaciteit: Als je van plan bent schuine sneden te maken, heb je een cirkelzaag nodig met een goede afschuincapaciteit. Dit verwijst naar de maximale hoek waaronder de zaag kan kantelen met behoud van een rechte zaagsnede.
 • Gewicht: Als je van plan bent de zaag langdurig te gebruiken of hem vaak te vervoeren, kun je een lichter model overwegen.
 • Prijs: Cirkelzagen kunnen in prijs variŽren van minder dan Ä50 tot meer dan Ä200. Bepaal je budget en zoek een zaag die binnen je prijsklasse de functies biedt die je nodig hebt.
 • Snoer of accu: Naast cirkelzagen met een netsnoer zijn er ook cirkelzagen op accu te koop. Omdat deze zagen niet met een snoer hoeven worden aangesloten, bieden ze meer bewegingsvrijheid en een verminderd veiligheidsrisico. Hoewel cirkelzagen op accu vroeger minder krachtig waren, geldt dit voor modernere modellen niet meer. Niet gek dus dat cirkelzagen op accu het meest worden verkocht en het meest worden gebruikt door professionele klussers.

De best beoordeelde cirkelzagen op de markt zijn van de merken DeWalt en Makita. Deze zagen hebben hoge cijfers gekregen voor hun kracht, precisie en duurzaamheid. Bij Toolmax kun je kiezen uit de bekendste merken cirkelzagen. Bestel je een cirkelzaag dan wordt hij dezelfde dag nog verzonden.

Welke materialen kun je zagen met een cirkelzaag?

Naast het zagen van hout kunnen cirkelzagen ook worden gebruikt voor het zagen van andere materialen zoals plastic, metaal of glasvezel. Dit maakt ze tot een handig gereedschap voor een breed scala aan bouwprojecten, van het bouwen van meubels tot het repareren van voertuigen.

Welke zaagbladen heb je nodig?

Cirkelzaagbladen heb je in alle soorten en maten. Je hebt ze in allerlei diameters en materialen waarin ze kunnen zagen. Houd vooral rekening met de diameter van het zaagblad en het asgat. Komt deze niet overeen met de cirkelzaag dan past het zaagblad niet.

Lees ook:


 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Easykit
 • bouwinfo