Verwarming & Sanitair

Hard of zacht water uit je kraan?

Hard of zacht water uit je kraan?
Een nieuwe woning betrekken is een spannende aangelegenheid. Misschien kom je rechtstreeks uit je ouderlijke woning of stroom je door en laat je een huurwoning achter. En of het nou om een huur- of een koopwoning gaat, er gaat een hoop geregel aan vooraf. Je denkt overal aan. Algemene kosten, de grootte van de tuin, energielabel en of er winkels in de buurt zijn. Waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt is de samenstelling van het water dat bij jou uit de kraan komt. Water is water zul je zeggen, en ja, de kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is uitstekend. Maar wat is de hardheid van het water? Hoeveel calcium en magnesium zit erin?

Waterverzachter

Om iets uit de wereld te helpen: de hardheid van het water heeft geen invloed op de kwaliteit ervan. Hard of zacht water, ongezond is het niet om te drinken. Sterker nog, het menselijk lichaam heeft zowel calcium als magnesium nodig om te functioneren, maar over het algemeen haal je deze mineralen uit je voeding. Er zijn andere goede redenen om een waterverzachter aan te schaffen en deze vakkundig te laten installeren. Hard water is niet slecht voor je lichaam, maar het heeft wel een schadelijke invloed op je apparaten die water gebruiken. Denk aan je wasmachine, waterkoker, koffiezetapparaat, maar ook kranen en douchekop.

Voorkom kalkaanslag!

Het is de kalkaanslag die op verwarmingselementen en kranen witte afzettingen veroorzaakt en op lange termijn voor problemen zorgt. Wasmachines kunnen stuk gaan of minder goed werken. In het beste geval gaat zo’n apparaat ‘hooguit’ meer energie verbruiken terwijl hij wel blijft functioneren. Maar dat wil je in de huidige tijd, met de energiecrisis, ook niet hebben. En echt duurzaam is het niet. Afgezien van de hoge kosten van het vaker moeten vervangen van je apparaten, is het zeer regelmatig moeten schoonmaken van oppervlakken waar beginnende kalkaanslag op zit niet prettig. Een waterverzachter neemt al die irritaties veroorzaakt door kalkaanslag weg.

Prettiger douchen met zacht water

Hoewel de inwendige mens hard water prima kan verdragen en er zelfs profijt van heeft, is het voor je huid en haar iets minder een pretje. Met een goede waterverzachter zorg je voor water zonder calcium en magnesium. Je gewassen haar blijft soepel en je huidhygiëne gaat erop vooruit. Dat scheelt je weer in de portemonnee. Je hebt minder huidverzorgingsproducten nodig.

Natuurlijk heeft niet elke plek in Nederland en België dezelfde waterhardheid. Dit kan per regio of zelfs per plaats al verschillen. Dit kun je eenvoudig opzoeken. Maar omdat de ondergrond van de Lage Landen grotendeels uit kalk bestaat, zal ons water altijd in min of meerdere mate kalk bevatten. Een waterverzachter zal dus altijd nodig zijn als je je apparaten wilt beschermen en niet wilt blijven boenen op kalkaanslag. Het is een waardevolle investering, ook voor de lange termijn.

Ook interessant