Hanglampen: de verlichtingstrend van 2022

18 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Hanglampen: de verlichtingstrend van 2022
Weg met de plafonnieres en zeg hallo tegen de verlichtingstrend van 2022: de hanglamp. Hanglampen zijn vaak de mooiste lampen om prachtige accenten aan te brengen in je woning. Een hanglamp valt namelijk op. En dat mag, want daarvoor worden ze ontworpen. Er zijn hanglampen van glas, met een stoffen kap of juist van hout. Het mag en kan allemaal. Zorg vooral dat deze lamp een blikvanger is in het interieur.

Maak een statement

Lampen zijn er om je woning te verlichten, van de badkamer tot de eettafel en van de keuken tot aan dat ene fijne thuiswerkplekje op zolder. Je kan natuurlijk kiezen voor inbouwspots, want die zijn onopvallend en geven dankzij ledverlichting veel licht in de woning. Of juist weinig, als je er een dimmer opzet. Maar het is geen statement piece. Het statement piece vormt het hart van de lamp trends van dit jaar. Die hanglamp mag dus opvallen qua kleuren en details.

Cluster hanglampen

Naast de enkele hanglamp die in zijn eentje een prima statement kan maken, zijn er ook hanglampen die je in een groepje bij elkaar hangt. Denk hierbij aan hanglampen van verschillende groottes en lengtes, maar die wel helemaal bij elkaar horen. Bijvoorbeeld qua kleuren of juist qua materialen en drie bij elkaar passende kleuren. Speel met verschillende groottes lampenkappen voor een speels, maar opvallend effect.

Aandachttrekker

Let wel dat een dergelijke hanglamp of groep hanglampen de aandacht trekken in het interieur. Dat houdt dus in dat je ze wel in de stijl van je interieur moet uitkiezen. Want het moet wel bij elkaar passen. Stem daarom de kappen of de vormgeving van de lampen af op je interieur. Heb je een modern interieur? Kies dan voor hanglampen met een industriŽle look. In een rustieke keuken gebruik je vintage lampen. En op de slaapkamer mag de hanglamp best een romantische of rustgevende uitstraling hebben. Er is echt veel om uit te kiezen, dus er zijn altijd hanglampen die passen bij jouw smaak en stijl.

Wandverlichting & schemerlampjes

Naast hanglampen verlicht je donkere hoekjes met andere statement pieces die wel perfect aansluiten bij de look van de hanglamp. Staande lampen en tafellampen zijn perfect om de woon- of slaapkamer sfeervol te verlichten. Zorg ook dat ze er bijzonder uitzien. Dat geldt ook voor de wandlamp, want ook die mag weer gezien worden. En hoe! De wandverlichting gaat vaak schuil als imposant kunstwerk aan de muur. Over een statement maken gesproken. Als het niet zo bombastisch hoeft, dan kun je ook bij andere trends terecht voor verlichting. Zoals het minimalistische Scandinavische uiterlijk.

Maak een lichtplan

Voordat je de mooiste lampen voor je huis gaat uitzoeken, is het goed om te inventariseren wat je echt nodig hebt. Maak daarom een lichtplan waarbij je duidelijk aangeeft waar je veel licht en waar je sfeerlicht nodig hebt. Aan de hand van dit plan is het heel makkelijk om de beste, mooiste en meest bijzondere hang- en wandlampen uit te zoeken en op te hangen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo