HR++ glas prijs: wat zijn de kosten en voordelen?

Bron: Bouw & Wonen
HR++ glas prijs: wat zijn de kosten en voordelen?
Wist je dat het vervangen van je glazen door isolatieglas bijdraagt aan het verduurzamen van je woning? Je hebt minder last van kou en tocht via de ramen, waardoor je minder warmte verliest. Je hoeft dus niet meer zoveel te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je op je energierekening en verdient de investering in isolerende glazen zichzelf op den duur weer terug. Er zijn verschillende soorten isolatieglas: HR++ glas is de meest verkochte soort isolatieglas. In dit artikel lees je alles over de werking en prijs van HR++ glas.

Wat is HR++ glas?

Zoals eerder al benoemd is HR++ glas de meest verkochte soort isolatieglas. Maar wat is HR++ glas eigenlijk? HR staat voor hoog rendement: hoog rendement glas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas. Het aantal plusjes staat voor de isolatiewaarde: hoe meer plusjes, hoe beter de isolatiewaarde.

HR glas is verkrijgbaar in de volgende soorten:
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas
 • HR+++ glas of triple glas

HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een vulling van edelgas. Edelgas zorgt voor een goede thermische isolatie. De glasplaten zijn afgewerkt met een warmte reflecteerde coating. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde: hierbij geldt, hoe lager de waarde, hoe beter het isoleert. HR++ glas heeft een U-waarde van 1.2.

Voordelen van HR++ glas

Het vervangen van je glazen door HR++ glas brengt vele voordelen met zicht mee:
 • De woning waarde stijgt: Wanneer je investeert in HR++ glas verbeter je de isolatiewaarde van je woning. Het energielabel verbetert, waardoor je woning in waarde stijgt.
 • Je wooncomfort verhoogt: Niet alleen de woningwaarde stijgt, ook het wooncomfort. Je hebt namelijk minder last van kou en tocht via de ramen. Je woning blijft makkelijker op temperatuur. Op tropische dagen werkt het andersom: je woning blijft langer koel.
 • Je bespaart op je energierekening: Doordat je woning beter op temperatuur blijft, hoef je minder te stoken. Je bespaart hiermee op je energierekening en je beperkt je CO2 uitstoot.
 • Geluidsisolerend en brandwerend: met HR++ glas heb je ook minder last van omgevingsgeluiden, door de isolatiewaarde van het glas. Daarnaast werkt HR++ glas ook nog eens brandwerend, win-win dus!

HR++ glas prijs: wat zijn de kosten en voordelen?

HR++ glas prijs

Nu je weet wat HR++ glas precies is, ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar de kosten. De gemiddelde prijs van isolatieglas ligt tussen de 70,- en 120,- per m. De prijs van HR++ glas is gemiddeld 80,- per m. Deze prijzen zijn exclusief montage kosten.

Een gemiddelde tussenwoning in Vlaanderen heeft 20 m aan glas. Houd dus rekening met een totaalprijs van ongeveer 1.600,- voor HR++ glas. Je bespaart hiermee 260,- per jaar op je energierekening. Je verdient de investering binnen 6 jaar terug! In de onderstaande tabel vind je de prijzen voor HR++ glas per type woning.

Type woningAantal m glasGemiddelde prijs
Appartement15 m1.200,-
Tussenwoning20 m1.600,-
Hoekwoning30 m2.400
2-onder-1-kap35 m2.800,-
Vrijstaande woning50 m4.000,-

Bron tabel: Glazenmakergids.be
Wil je meer weten over hoeveel je kunt besparen met isolatieglas? Lees dan verder op deze pagina.

HR++ glas prijs: wat zijn de kosten en voordelen?

Prijs HR++ glas per m inclusief plaatsen

De bovengenoemde prijzen zijn de gemiddelde kosten exclusief plaatsing. Maar wat kost HR++ glas inclusief plaatsing? Het gemiddelde uurtarief van een glaszetter in Vlaanderen is 50,-. Ook moet je rekening houden met voorrijkosten en overige kosten, wat neerkomt op ongeveer 10,-.

De prijs van HR++ glas per m inclusief plaatsen is gemiddeld 140,-. In de onderstaande tabel vind je de totaalprijs van het plaatsen van HR++ glas per type woning.

Type woningAantal m glasGemiddelde prijs inclusief plaatsen
Appartement15 m2.100,-
Tussenwoning20 m2.800,-
Hoekwoning30 m4.200
2-onder-1-kap35 m4.900,-
Vrijstaande woning50 m7.000,-

Glas vervangen premie

Het vervangen van je glazen door HR++ glas is een flinke investering. Het grote voordeel is dat deze investering zichzelf terugverdient, doordat je bespaart op je energierekening. Om het plaatsen van isolatieglas nog aantrekkelijker te maken, zijn er verschillende premies beschikbaar.

En van deze premies is de Mijn VerbouwPremie. Voorheen was dit de overkoepelende renovatiepremie en de premie van netbeheerder Fluvius. Lees meer over deze premie en de voorwaarden op vlaanderen.be.

Lees ook:


 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • bouwinfo