Second Home

Gratis webinar: corona-effect op tweede verblijven van de Belg?

Gratis webinar: corona-effect op tweede verblijven van de Belg?
De Belgische marktleider in Spaans vastgoed, Azull, organiseert aanstaande donderdag een gratis webinar over de gevolgen van corona op de Spaanse vastgoedmarkt. CEO Marleen De Vijt wil daarmee een antwoord bieden op de enorme hoeveelheid vragen die Azull dezer dagen krijgt over eventuele prijsdalingen op de Spaanse woningmarkt. Enerzijds maken een aantal Belgen met een tweede verblijf in Spanje - vorig jaar kwamen daar maar liefst 3.620 landgenoten bij - zich zorgen over de waarde van hun pand. Maar anderzijds melden zich ook veel nieuwe vastgoedinvesteerders, die de speculaties over de prijzen als een opportuniteit zien.

Door de coronacrisis heerst er grote onzekerheid op de Spaanse vastgoedmarkt: de voorspellingen van verschillende autoriteiten gaan alle kanten uit. Bepaalde grote vastgoedspelers houden voet bij stuk dat er nauwelijks een effect zal zijn op de woningprijzen. Terwijl anderen dan weer spreken over stevige dalingen tot wel 14 procent. Onduidelijkheid troef dus, ook voor de duizenden Belgen die een tweede verblijf in Spanje hebben. Een groep die de voorbije 10 jaar enorm gegroeid is, waar vorig jaar opnieuw maar liefst 3.620 Belgen bij kwamen.

Daarom bundelde Marleen De Vijt, de CEO van Azull, de meest voorkomende vragen van de Belgische tweedeverblijvers en investeerders. Aanstaande donderdag organiseert De Vijt een gratis webinar om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden.

“We krijgen massaal veel vragen over de gevolgen van corona. Daarom zetten ook wij in op een digitale oplossing: een webinar. Die zal voor iedereen toegankelijk zijn en is volledig gratis, je moet je enkel aanmelden via Azull.be.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull


In ons land voorspellen de banken alvast dat de vastgoedprijzen met 2 à 3 procent zullen dalen door de coronacrisis. Concreet zou een gemiddeld appartement van zo’n 250.000 euro dus tot 7.500 euro minder waard kunnen worden. In Spanje, waar de crisis van 2008 alvast veel harder toesloeg dan in België, wordt nu ook volop gespeculeerd. Azull benadrukt in eerste instantie al een belangrijke zaak: de impact zal niet in elke regio hetzelfde zijn.

“Er is niet zoiets als ‘de Spaanse vastgoedmarkt’, elke regio heeft zijn eigen markt. Je kan dan wel gemiddelden berekenen - zoals die speculaties en voorspellingen van 0 tot 14 procent proberen te doen - maar in werkelijkheid zal de impact van de coronacrisis in elke regio anders zijn. Zo zullen de costa’s en de grote steden alvast kleinere prijsdalingen kennen dan het binnenland. Simpelweg omdat de vraag in Madrid, Barcelona of aan de kusten nu eenmaal heel groot is. En dat zal niet plots veranderen, want die locaties zullen de komende jaren ook populair blijven.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull


De vastgoedmarkt in Spanje heeft twee moeilijke maanden achter de rug. Om het gebruikelijke niveau van 50.000 transacties per maand te bereiken - ongeveer het gemiddelde in Spanje - zal een sterke inhaalbeweging nodig zijn tijdens de tweede jaarhelft.

Inschrijven op de webinar, die donderdag 4 juni om 19u start, kan via deze link.

Ook interessant