Second Home

Goed nieuws voor Belgen met een tweede verblijf in het buitenland

Goed nieuws voor Belgen met een tweede verblijf in het buitenland
Belgen met een tweede verblijf in het buitenland worden op vandaag anders en veelal zwaarder belast dan Belgen met een tweede verblijf in eigen land. Door deze ongelijke behandeling schendt België één van de basisprincipes van de EU: het vrije verkeer van kapitaal. België werd hiervoor in het verleden al veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. Tot op vandaag werd de interne wetgeving hieromtrent echter niet aangepast. Na een tweede recente veroordeling van het Hof van Justitie, dringt een aanpassing van de Belgische wetgeving zich op.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Uw vakantiewoning wordt niet verhuurd

In haar vorige arrest focuste het Europees Hof van Justitie zich enkel op tweede verblijven die niet worden verhuurd. Naar aanleiding van deze eerste veroordeling werd echter geen wetswijziging doorgevoerd. De Belgische Administratie verspreidde wel een interne richtlijn die slechts voor een aantal landen een sluitende oplossing biedt.

Uw vakantiewoning wordt wel verhuurd

Met haar recente uitspraak oordeelt het Hof van Justitie dat België destijds onvoldoende maatregelen heeft genomen om de ongelijke vaststelling van het belastbaar inkomen bij niet-verhuurde vakantiewoningen weg te werken. Daarnaast wordt België nu ook op de vingers getikt dat de Belgische wetgeving inzake verhuurde buitenlandse vakantiewoningen ook in strijd is met het vrije verkeer van kapitaal. Particulieren die hun buitenlandse vakantiewoning verhuren moeten namelijk het werkelijk ontvangen huurinkomen aangeven. Belgen met een binnenlandse vakantiewoning worden daarentegen belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen verhoogd met veertig procent.

Gevolgen voor Belgische belastingplichtigen

België zal in het licht van deze twee arresten zijn wetgeving moeten aanpassen. In afwachting hiervan kunnen eigenaars van niet-verhuurde buitenlandse vakantiewoningen zich baseren op de interne richtlijn uitgevaardigd door de Belgische Administratie. Eigenaars van verhuurde buitenlandse vakantiewoningen hoeven echter ook niet bij de pakken blijven zitten. Zij kunnen op basis van recente ontwikkelingen in de Belgische rechtspraak en de veroordeling door het Europees Hof, de vaststelling van het belastbaar inkomen van dit onroerend goed aanvechten.

Ook interessant