Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord

  NL   20 maart 2018 Bron: ORGA architect
Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord
Foto: ORGA architect
Onlangs werd in het noorden van Amsterdam de bouw afgerond van een bijzondere duurzame woning. Het woonhuis bestaat vrijwel volledig uit biobased materialen en heeft een opvallend uiterlijk door het verticale lijnenspel dat doorloopt tot aan de nok.

De bewoners lieten een paar jaar geleden hun oog vallen op een langgerekt kavel aan de Kadoelenweg. Bureau ORGA architect uit Nijmegen werd ingeschakeld om voor een modern ecologisch ontwerp te zorgen dat voldeed aan hun duurzaamheidsambities. Het resultaat is een uiterst gezonde woning met een geknikte vorm en scherpe kleurcontrasten.

ORGA architect - Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord
Foto: ORGA architect


De vorm van het huis beweegt mee met de gebogen vorm van het kavel. Aan de voorkant werd de woning relatief gesloten gehouden om het interieur wat af te schermen van het rumoer van de straat. De achterzijde opent zich volledig richting het rijkelijk aanwezige groen in de achtertuin met een vide met glazen pui van vloer tot nok.

Voor de draagconstructie zijn volhouten douglas spanten gebruikt. Van buiten zijn ze niet meer zichtbaar maar van binnen vormen de masssieve balken en kolommen de inkadering van het interieur. De dampopen houten wanden zijn stevig geÔsoleerd met verschillende typen houtvezel. Het opvallende uiterlijk van de woning komt vooral door de afwerking met latten van verschillende breedtes verduurzaamd vurenhout. Daarnaast contrasteert het donkergele vurenhout sterk met de zwarte geveldelen en kozijnen die zijn verduurzaamd met de Japanse Shou Sugi Ban techniek.

ORGA architect - Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord
Foto: ORGA architect


De het toepassen van de principes van biophilic design was een van de uitgangspunten voor het ontwerp. De invloed van de natuur is onmiddellijk voelbaar wanneer je binnenkomt. De dampopen wanden uit verschillende lagen hout en houtvezel voorkomen vochtopbouw en zorgen voor een fris interieur. Deze natuurlijke materialen hebben een intrinsiek zelfregulerend effect dat zorgt voor een constant en dus comfortabel binnenklimaat, dat bovendien vrij is van schadelijke stofdeeltjes.

Ook visueel wordt de natuur de woonomgeving in gebracht door de volledig transparante achtergevel die vanuit de hele woning zicht biedt op het groen en de huisdieren in de achtertuin. De begane grond is ťťn grote leefruimte met aan de straatzijde de lounge met een meer intieme sfeer door de gesloten gevel en een laag plafond. De bewoners gaven aan dat de keuken het zenuwcentrum vormt van dit huishouden. Al het leef verkeer loopt via deze centrale open ruimte met kookeiland, kastenwand en trappenhuis. De grote eettafel staat in de vide aan de open tuinzijde waar in een overvloed aan daglicht ontbeten, geluncht en gedineerd kan worden.

ORGA architect - Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord
Foto: ORGA architect


Zoals bij alle ORGA ontwerpen is het gebouw in de eerste plaat low tech van aard maar waar nodig is het aangevuld met high tech elementen, met name om het gebouw te voorzien van duurzame energie. Het huis heeft geen aansluiting op het gasnetwerk. Zonnepanelen en collectoren op dak voorzien het huis van een duurzame energiebron. En door de degelijke isolatie is een minimaal verwarmingsysteem met een lucht/water warmtepomp en vloerverwarming voldoende om het hele jaar door comfortabel te wonen.

ORGA architect - Geknikt houten woonhuis Amsterdam-Noord
Foto: ORGA architect


Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo