Gas besparen-tips: makkelijk besparen op verwarming

Bron: Pricewise.nl
Gas besparen-tips: makkelijk besparen op verwarming
De gasprijzen zijn historisch hoog. Diverse energieleveranciers verhoogden op 1 oktober hun prijzen. Dit heeft gevolgen voor de energierekening; een gemiddeld huishouden dat nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt per jaar honderden euroís meer. In de herfst en winter verbruiken huishouden het meeste gas. De kachel neemt zoín 75% van de energierekening voor zín rekening. Pricewise zet bespaartips voor de verwarming op een rij, waarmee de energierekening een stuk lager uitvalt.

1. Zet de thermostaat standaard ťťn graad lager

Zet de thermostaat standaard ťťn graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Ieder graadje lager zorgt voor een besparing van 6 ŗ 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.

2. Draai de radiator in sommige ruimtes uit

Draai radiatoren uit in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn. Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent.

3. Zet de temperatuur een uur voor vertrek al lagerÖ

Moet je de deur uit voor een paar uur? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al lager. Het zal niet erg veel afkoelen in die tijd. Ben je de hele dag of dagen niet thuis? Houd de temperatuur dan standaard een aantal graden lager. De energie die je bespaart door tijdelijk tot een lagere temperatuur te verwarmen, kan je wat in gasverbruik schelen. Ook als je daarna even iets meer stookt om de woning weer op een prettige temperatuur te krijgen.

Let op: het hangt van het soort woning af of je hiermee bespaart. Een huis met heel goede isolatie en een hoog energielabel houdt bijvoorbeeld lange tijd warmte vast en warmt deze ook snel weer op. In dat geval is tijdelijk een aantal graden lager verwarmen waarschijnlijk voordelig. Bij een oud huis dat langzaam opwarmt kan het weer meer gas kosten om deze opnieuw tot de aangename temperatuur te verwarmen.

4. Ömaar niet lager dan 15℃

Houd de thermostaat in de nacht minimaal op 15℃. In goed geÔsoleerde woningen wordt het ís nachts niet veel kouder dan 15℃. De kachel hoeft daarom in de nacht niet tot nauwelijks aan te slaan als de thermostaat op een lage temperatuur staat. Het Ďherwarmení in de ochtend kost daarom ook minder energie. Dit is goedkoper dan de kachel gedurende de nacht op bijvoorbeeld 18 ℃ te houden.

In een matig tot slecht geÔsoleerd huis is een temperatuur van 15℃ Ďs nachts ook aan te raden. Zet je verwarming niet lager dan 15℃; een slecht geÔsoleerd huis kan dan te vochtig worden met schimmels en huisstofmijt die zich goed ontwikkelen als gevolg. Dit is niet goed voor je gezondheid.

5. Gebruik een thermostaatklokÖ

Het veranderen van temperatuur van de thermostaat hoef je niet iedere dag zelf te doen. Stel een thermostaatklok in. Daarmee zorg je ervoor dat de kachel iedere dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een gewenste temperatuur.

6. Öof een slimme thermostaat

Neem een slimme thermostaat voor meer flexibiliteit. Deze kun je op afstand bedienen met een mobiele applicatie. Hierdoor heb je overal controle over de thermostaat. Zo kun je de temperatuur overdag gewoon laag houden en thuiskomen in een verwarmd huis.

7. Gebruik deurdrangers

Sluit de deuren als je niet alle ruimtes op dezelfde temperatuur verwarmt. Dit scheelt je heel veel aan verbruik. Vergeet je dit nogal vaak? Gebruik dan deurdrangers, deze sluiten deuren vanzelf.

8. Slaap in een koude kamer

Een graad of 15 in de slaapkamer is okť. Dan is het misschien iets verleidelijker om langer in bed te blijven liggenÖ maar je slaapt (waarschijnlijk) wel een stuk beter dan in een verwarmde kamer.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo