Algemeen

Fraude door buitenlandse zelfstandigen wordt aangepakt

Fraude door buitenlandse zelfstandigen wordt aangepakt
Bouwunie is tevreden dat eindelijk een minister het aandurft fraude door buitenlandse zelfstandigen aan te pakken. De bouwsector telt heel wat buitenlandse zelfstandigen. Eén van de redenen waarom Bouwunie de afgelopen weken actief meewerkte aan het voorstel van de minister.

“Het is natuurlijk wachten op de definitieve teksten, maar als de minister rekening houdt met de opmerkingen die wij hebben meegegeven, dan ondersteunen wij zijn voorstel volledig. Het belangrijkste is dat onze eigen Belgische zelfstandigen die alle regels volgen buiten schot blijven. En dat de maatregelen enkel de frauduleuze buitenlandse zelfstandigen viseren”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Bouwunie herinnert daarnaast dat de staat ook nog elders miljoenen euro’s misloopt. Meer bepaald bij de gedetacheerde werknemers en gedetacheerde zelfstandigen in de bouwsector. Volgens berekeningen van Bouwunie gaat het over maar liefst ruim 80 miljoen euro per jaar.

Ze verwijst naar de fiscale inhoudingsplicht, gekoppeld aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI). Buitenlanders die een bepaalde tijd in België werkzaam zijn, moeten op hun inkomens in België belasting betalen. "De fiscus lijkt pertinent het effectief innen van de BNI op buitenlandse gedetacheerde bouwvakarbeiders en zelfstandigen niet toe te passen".

Bouwunie vraagt zich dan ook luidop af waarom deze regeling dan bestaat. En waarom België dubbele belastingverdragen (bilaterale akkoorden om dubbele belasting te vermijden) heeft die dit regelen. “Het is hoog tijd dat de minister van Financiën zijn administratie aanspoort om ook deze mensen nauw op te volgen, zodat ook zij belastingen betalen”.

Voor alle duidelijkheid, Bouwunie is niet tegen buitenlandse (gedetacheerde) zelfstandigen of bouwvakarbeiders. Integendeel. De sector heeft nood aan extra volk, dus die mensen zijn welkom. Maar natuurlijk op voorwaarde dat iedereen de spelregels volgt. “Frauduleuze praktijken en deloyale concurrentie kunnen we missen als kiespijn. Als bouworganisatie veroordelen we elke vorm van misbruik en we steunen elk voorstel dat fraude aanpakt”, aldus Bouwunie.

Cijfers

België waren in het tweede kwartaal van dit jaar 39.264 gedetacheerde buitenlandse arbeiders actief op Belgische werven. In 2022 telde de bouwsector in ons land 24 808 gedetacheerde zelfstandigen in de bouw.

Ook interessant


Build for Life