Isolatie

Enkelsteens muur isoleren, hoe werkt het?

Enkelsteens muur isoleren, hoe werkt het?
Een enkelsteensmuur is eigenlijk zoals het woord al zegt, een enkele stenen muur met de dikte van de stenen die je standaard ziet in woningen voor 1920. Je herkent ze aan de bouwconstructie waarbij de stenen om en om worden gelegd. Deze muren zijn van zichzelf vrij koud, omdat ze enkel zijn en geen spouw als tussenruimte hebben. Hierdoor verlies je veel warmte vanwege het gebrek aan isolatie. Je ziet zo’n enkelsteens muur dus in oudere woningen, maar ook in schuren en garages. Er zijn meerdere redenen waarom het laten plaatsen van een isolatie aan de binnen of aan de buitenkant van de muur voordelig is. Ontdek in dit artikel waarom het verstandig is om een enkelsteens muur te laten isoleren en hoe het precies werkt.

Waarom isolatie als je geen spouwmuur hebt?

Met een isolatie van je enkelsteens muur kies je voor meer warmte, energiezuinigheid en comfort in huis. De warmte blijft beter op z’n plaats waardoor de temperatuur binnen constant blijft en je minder stookkosten hoeft te betalen. Je bent dus met zo’n isolatie veel goedkoper uit qua energierekening, en je hebt daarbij minder last van tocht en vocht. Een te hoge luchtvochtigheid kan nadelige gevolgen hebben voor je woning maar ook voor je eigen gezondheid. Dit kan op de lange termijn bijvoorbeeld voor problemen zorgen aan de longen/luchtwegen.

Enkelsteens buitenmuur isoleren

Het isolatiemateriaal wordt bij het isoleren van een enkelsteens muur aan de buitenkant door een isolatiespecialist tegen de buitengevel van je woning geplaatst en vervolgens opnieuw dichtgemetseld. Voor de afwerking zijn er twee mogelijkheden: Je kunt de gevel laten afwerken met sierpleister of met gevelbekleding zoals bijvoorbeeld houten planken. In feite wordt je nieuwe gevel dus voor je onderliggende gevel laag geplaatst. Omdat de afwerking zichtbaar aan de buitenkant is en daarom iets verandert aan het uiterlijk van je woning, is het belangrijk om van te voren voor deze isolatie een bouwvergunning bij de gemeente aan te vragen. Een voordeel van een buitenmuurisolatie is dat de werkzaamheden niet binnenshuis worden uitgevoerd en je dus zelf weinig overlast ervaart tijdens de verbouwing, én dat de waarde van je woning er flink op vooruit gaat bij deze renovatie. Het gehele project is relatief wel aan de duurdere kant, maar het is dus wel een diepte investering voor op de langere termijn én je bespaart een hoop energiekosten.

Enkelsteens muur isoleren binnenkant

Ook is het mogelijk om de isolatie vanaf de binnenkant met een voorzetwand te laten doen. De kosten hiervoor zijn relatief wat lager dan bij een buitenkant isolatie en je woning wordt aan de buitenkant niet anders qua uiterlijk waardoor een vergunning niet nodig is, tenzij het om een monumentaal pand gaat. Het isolatiemateriaal komt in dit geval tussen de enkelsteensmuur en de voorzetwand of kant en klare panelen. Hiervoor worden isolatiematerialen gebruikt zoals PIR platen, en steen of glaswol. Met deze ingreep kun je in feite geheel energieneutraal wonen omdat je hiermee zulke hoge isolatiewaardes behaalt. Een nadeel van binnenmuur isolatie kan wel zijn dat je wat ruimte verliest qua woonoppervlak en dat het in de zomer vrij warm in huis kan zijn omdat de warmte niet weg gaat.

Enkelsteens muur isoleren, hoe werkt het?

Advies

Wanneer je een oudere woning hebt van voor de jaren 20 en niet zeker weet of je een spouwmuur hebt en wat er mogelijk is qua isolatie is het verstandig om een adviseur te laten beoordelen wat voor jouw woning de beste optie is. In andere gevallen kan het zijn dat je wel een spouwmuur hebt maar dat deze nog niet geïsoleerd is. Ook dan kun je aan de hand van een vrijblijvend gesprek met een expert bekijken wat de mogelijkheden zijn. Online vind je verschillende professionals op het gebied van isolatie!

Kosten

Voor een isolatie vanaf de buitenkant betaal je gemiddeld rond de 100 euro per m2. Dit hangt echter af van de afwerking. Een binnenkant isolatie kost gemiddeld rond de 40 euro per m2. Dit zijn richtprijzen, maar het kan per situatie natuurlijk erg verschillen. Factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prijs van het project zijn bijvoorbeeld de dikte en soort van het isolatiemateriaal, manier waarop het moet worden afgewerkt en het oppervlak van de ruimte. Daarbij speelt het aantal werkuren en ook mee, en het tarief van de specialist. Het handigst is om verschillende offertes te doen en te vergelijken, en om je wellicht te laten adviseren!

Lees ook het handige artikel ‘het huis isoleren: wat levert het op”.

Ook interessant