Energyra en TNO lanceren uniek Europees zonnepaneel

  NL   4 september 2020 Bron: TNO
Energyra en TNO lanceren uniek Europees zonnepaneel
Foto: © Energyra
Het zonnepaneel IconIQ, volledig gebaseerd op technologie van TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre (ISC Konstanz), is vandaag onthuld. Het is een unieke combinatie van deze twee technologieŽn die beide in Europa ontwikkeld zijn, en vervolgens ook binnen Europa geproduceerd gaan worden. De Zaanse modulebouwer Energyra heeft een prototype van dit innovatieve paneel aangeboden aan GaŽtan Masson, voorzitter van de European Solar Manufacturing Council (ESMC).

Dit is de eerste stap van het onlangs opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab naar het opzetten van high-performance productie van zonnepanelen in Europa. In het consortium spelen de drie organisaties een leidende rol. Ook ESMC, de internationale brancheorganisatie voor zonne-energie die de Europese solarfabrikanten, toeleveranciers, machinebouwers en betrokken kennisinstellingen vertegenwoordigt, heeft zich als doel gesteld de PV industrie in de EU op de kaart te zetten.

Nieuwste technologie

Aan de basis van het nieuwe paneel ligt de eerder door ECN, nu onderdeel van TNO, ontwikkelde backcontact-technologie. Deze maakt het mogelijk zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, een betere esthetiek en een grotere vormvrijheid. Zichtbaar voordeel is dat de panelen mooier ingepast kunnen worden in de gebouwde omgeving. De cellen die in het IconIQ paneel zitten en voor het hoge rendement zorgen, zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit vlak: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door de derde partner in het consortium, ISC Konstanz uit Duitsland.

Meer banen, minder CO2

Voor de EU is het van groot belang om PV-panelen, die nu vooral uit AziŽ komen, weer op industriŽle schaal in Europa te produceren. Concurreren met de grootschalige en goedkope productie uit AziŽ is volgens Energyra en TNO alleen mogelijk als er in de EU een geÔntegreerde waardeketen wordt gevormd die op termijn vijftien miljoen zonnepanelen per jaar produceert. Productie dicht bij huis voorkomt daarbij ook transport van grondstoffen naar, en import van panelen uit AziŽ, wat de CO2-voetafdruk van zonnepanelen verder zou verbeteren. Daarnaast zal productie in de EU zoín drieduizend directe banen opleveren en, in het totale ecosysteem inclusief toeleveringsbedrijven, naar schatting 15.000 banen.

De partners over het zonnepaneel

GaŽtan Masson, voorzitter ESMC: ďVoor de geavanceerde Europese maakindustrie en haar toeleveranciers biedt dit unieke paneel van Energyra grote kansen. Het maakt de EU ook minder afhankelijk van Aziatische import, die recent door de coronacrisis fors terugliep.Ē

DaniŽl Kuijk, directeur Energyra Europe BV: ďHet IconIQ zonnepaneel combineert twee hoogwaardige technologieŽn: de Zebra-zonnecel, die geen metallisatie aan de voorkant heeft en daardoor een hoog rendement produceert, en de door TNO ontwikkelde backcontact-moduletechnologie. Deze biedt vele voordelen, zoals de loodvrije, soldeerloze contactering en een sterk verbeterde robuustheid in flexibele toepassingen. Het laatste vertaalt zich in een buitengewone levensduur van het IconIQ-zonnepaneel. Dat ons paneel niet alleen loodvrij is, maar ook vrij is van fluor en PFAS is voor ons misschien een no-brainer, maar dit geldt zeker niet voor de gangbaar verkrijgbare panelen. Om zoiets voor elkaar te krijgen heb je de hele waardeketen keihard nodig. IconIQ bewijst dat we dat in Europa dan ook echt kunnen.Ē

Maarten Wijdekop, senior business developer TNO: ĒHet is fantastisch om te zien dat de moduletechnologie die door mijn collegaís is ontwikkeld wordt toegepast in dit hoogwaardige product. We hebben de afgelopen 15 jaar ontzettend veel innovatief werk verricht in Petten op het gebied van geavanceerde zonnecel- technologieŽn, die nu in de hogere marksegmenten van de PV industrie gevalideerd worden. Het is de opmaat voor een zonnige toekomst van onze eigen solar industrie.ĒLees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo