Energie

Energyra en TNO lanceren uniek Europees zonnepaneel

Energyra en TNO lanceren uniek Europees zonnepaneel
Foto: © Energyra
Het zonnepaneel IconIQ, volledig gebaseerd op technologie van TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre (ISC Konstanz), is vandaag onthuld. Het is een unieke combinatie van deze twee technologieën die beide in Europa ontwikkeld zijn, en vervolgens ook binnen Europa geproduceerd gaan worden. De Zaanse modulebouwer Energyra heeft een prototype van dit innovatieve paneel aangeboden aan Gaëtan Masson, voorzitter van de European Solar Manufacturing Council (ESMC).

Dit is de eerste stap van het onlangs opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab naar het opzetten van high-performance productie van zonnepanelen in Europa. In het consortium spelen de drie organisaties een leidende rol. Ook ESMC, de internationale brancheorganisatie voor zonne-energie die de Europese solarfabrikanten, toeleveranciers, machinebouwers en betrokken kennisinstellingen vertegenwoordigt, heeft zich als doel gesteld de PV industrie in de EU op de kaart te zetten.

Nieuwste technologie

Aan de basis van het nieuwe paneel ligt de eerder door ECN, nu onderdeel van TNO, ontwikkelde backcontact-technologie. Deze maakt het mogelijk zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, een betere esthetiek en een grotere vormvrijheid. Zichtbaar voordeel is dat de panelen mooier ingepast kunnen worden in de gebouwde omgeving. De cellen die in het IconIQ paneel zitten en voor het hoge rendement zorgen, zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit vlak: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door de derde partner in het consortium, ISC Konstanz uit Duitsland.

Meer banen, minder CO2

Voor de EU is het van groot belang om PV-panelen, die nu vooral uit Azië komen, weer op industriële schaal in Europa te produceren. Concurreren met de grootschalige en goedkope productie uit Azië is volgens Energyra en TNO alleen mogelijk als er in de EU een geïntegreerde waardeketen wordt gevormd die op termijn vijftien miljoen zonnepanelen per jaar produceert. Productie dicht bij huis voorkomt daarbij ook transport van grondstoffen naar, en import van panelen uit Azië, wat de CO2-voetafdruk van zonnepanelen verder zou verbeteren. Daarnaast zal productie in de EU zo’n drieduizend directe banen opleveren en, in het totale ecosysteem inclusief toeleveringsbedrijven, naar schatting 15.000 banen.

De partners over het zonnepaneel

Gaëtan Masson, voorzitter ESMC: “Voor de geavanceerde Europese maakindustrie en haar toeleveranciers biedt dit unieke paneel van Energyra grote kansen. Het maakt de EU ook minder afhankelijk van Aziatische import, die recent door de coronacrisis fors terugliep.”


Daniël Kuijk, directeur Energyra Europe BV: “Het IconIQ zonnepaneel combineert twee hoogwaardige technologieën: de Zebra-zonnecel, die geen metallisatie aan de voorkant heeft en daardoor een hoog rendement produceert, en de door TNO ontwikkelde backcontact-moduletechnologie. Deze biedt vele voordelen, zoals de loodvrije, soldeerloze contactering en een sterk verbeterde robuustheid in flexibele toepassingen. Het laatste vertaalt zich in een buitengewone levensduur van het IconIQ-zonnepaneel. Dat ons paneel niet alleen loodvrij is, maar ook vrij is van fluor en PFAS is voor ons misschien een no-brainer, maar dit geldt zeker niet voor de gangbaar verkrijgbare panelen. Om zoiets voor elkaar te krijgen heb je de hele waardeketen keihard nodig. IconIQ bewijst dat we dat in Europa dan ook echt kunnen.”


Maarten Wijdekop, senior business developer TNO: ”Het is fantastisch om te zien dat de moduletechnologie die door mijn collega’s is ontwikkeld wordt toegepast in dit hoogwaardige product. We hebben de afgelopen 15 jaar ontzettend veel innovatief werk verricht in Petten op het gebied van geavanceerde zonnecel- technologieën, die nu in de hogere marksegmenten van de PV industrie gevalideerd worden. Het is de opmaat voor een zonnige toekomst van onze eigen solar industrie.”


Ook interessant