Eerste volledige digitale ondertekening energielening

  BE   24 april 2020 Bron: Stad Antwerpen
Eerste volledige digitale ondertekening energielening
Het Antwerpse Energiebesparingsfonds, dat leningen verstrekt aan mensen om hun woning energiezuiniger te maken, is nu ook in staat om een renteloze energielening volledig digitaal af te sluiten. Aanvragers die interesse hebben in een lening en daarvoor in aanmerking komen, kunnen nu vanuit ‘hun kot’ de administratieve stappen in orde brengen. Een verplaatsing is daarvoor niet meer nodig. Deze werkwijze die omwille van de coronacrisis is ingevoerd, blijft ook daarna bestaan.

Wie niet voldoende eigen middelen heeft om zijn woning energiezuiniger te maken, kan via het EcoHuis terecht bij het Antwerpse Energiebesparingsfonds voor een renteloze lening tot 15.000 euro. Nu kan zo’n lening volledig digitaal afgesloten worden.

Advies via telefoon en mail en digitale ondertekening

Sinds de coronacrisis is het EcoHuis gesloten. Daarom werken de medewerkers van het Energiebesparingsfonds van thuis uit. Ze verlenen advies via mail, telefoon en desgewenst videochat.

Inwoners van de stad kunnen bij hen terecht met al hun vragen over de energiescore van hun woning of mogelijke energiebesparende maatregelen. Samen met een energieadviseur overlopen zij de bestaande informatie rond energiebesparing. Daarna gaan zij op zoek naar steunmaatregelen of financiering voor hun eigen werken, zoals de energielening aan 0% voor bepaalde doelgroepen.

Doordat de werking op een aantal punten is aangepast, kon de eerste volledig digitale ondertekening van een energielening gerealiseerd worden. Kredietnemers hoeven zich dus niet meer fysiek te verplaatsen naar het EcoHuis om een lening af te sluiten. Er is telefonische ondersteuning voorzien voor bewoners die hulp nodig hebben bij de digitale ondertekening.

Ook na de maatregelen zal het principe van digitale ondertekening blijven bestaan. Kredietnemers kunnen daardoor op een moment dat hen past, zonder verplaatsing hun ondertekening uitvoeren.

Alle info over de energielening is te vinden op www.antwerpen.be/energielening.

Onderdeel van het Energiehuis

Sinds 2008 keerde het Antwerpse Energiebesparingfonds al voor 27 miljoen euro kredieten uit om Antwerpse woningen energiezuiniger te maken.

Het Antwerpse Energiebesparingsfonds maakt deel uit van de Energiehuizen, een initiatief van de Vlaamse overheid dat wordt aangestuurd door het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het doel van die Vlaamse Energiehuizen is er voor te zorgen dat het energieverbruik verder omlaag gaat. De Energiehuizen kunnen ook doorverwijzen naar betrouwbare en onafhankelijke partnerorganisaties voor gespecialiseerd advies. In Antwerpen werkt het Energiehuis vanuit de locatie EcoHuis.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo