Een woningontruiming zonder stress: 5 tips

Bron: Bouw & Wonen
Een woningontruiming zonder stress: 5 tips
Een woningontruiming is een zware en vervelende klus wat veel stress oplevert. Je hebt vaak zelf al genoeg aan je hoofd en ook emoties spelen een rol, zeker in het geval van overlijden of faillissement. De ontruiming zelf is ook niet het enige wat geregeld moet worden: er komt veel meer bij kijken. Kortom: er moet erg veel geregeld worden in vaak een korte tijd. In dit artikel geven we je 5 tips voor een woningontruiming zonder stress.

1. Schakel een ontruimingsbedrijf in

De eerste tip? Schakel een ontruimingsbedrijf in. Een ontruimingsbedrijf neemt veel werkzaamheden uit handen en zorgen ervoor dat de ontruiming snel en soepel verloopt. De ontruimers hebben de juiste kennis en ervaring en werken zorgvuldig en respectvol. Daarnaast beschikt een ontruimingsbedrijf over de juiste materialen zoals verhuisdozen, een verhuiswagen en verhuislift. Op Adelaar-woningontruimingen.nl lees je alles over woningontruimingen!

In sommige gevallen heeft de ontruiming spoed: bijvoorbeeld bij het overlijden van een familielid in een zorginstelling of wanneer er sprake is van een uithuiszetting. Ook voor een spoedontruiming schakel je het beste een ontruimingsbedrijf in.

Een ontruimingsbedrijf voert uiteenlopende werkzaamheden uit, zoals:
 • Huisontruiming: een ontruimingsbedrijf voert ook verhuizingen uit. Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf bij een verhuizing heeft dezelfde voordelen een verhuisbedrijf. Schakel een ontruimingsbedrijf in wanneer je een woning verhuurd en de verhuurders zijn met de noorderzon vertrokken of worden uitgezet.
 • Seniorenverhuizing: het verhuizen van senioren naar een zorginstelling.
 • Bedrijfsontruiming: het verhuizen van een bedrijf naar een nieuw pand of het ontruimen van het bedrijfspand na faillissement.
 • Huis leeghalen na overlijden: het ontruimen en schoonmaken van woningen na een overlijden.
 • Vervuilde woning ontruimen: het opruimen en schoonmaken van een vervuilde woning. Een ontruimingsbedrijf ruimt ook wietplantages op.
 • Boedelruiming: het opruimen van de gehele inboedel.
 • Extra diensten: zoals schoonmaakwerkzaamheden, herstelwerkzaamheden en tuinonderhoud. Maar ook hulp bij het opruimen, inboedel opslag of opkopen en archiefvernietiging.

Een woningontruiming zonder stress

2. Neem de tijd die je hebt

Wanneer je een woning moet ontruimen is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken. In sommige gevallen heeft de ontruiming spoed, maar ook dan geldt: neem de tijd die je hebt. Gebruik deze tijd om alles overzichtelijk te maken: maak hierbij gebruik van de grote verhuizing checklist. Een verhuizing en ontruiming zijn natuurlijk niet hetzelfde maar er zijn veel zaken die wel overeenkomen. Werk de checklist stap voor stap af. Het is wel fijn om een dag of 2 speling in te plannen: mochten er zaken zijn die uitlopen, kom je niet in tijdnood.

3. Doe zelf wat je kunt

Er zijn altijd dingen die je zelf kan doen, ook al heb je een ontruimingsbedrijf ingeschakeld. Begin bijvoorbeeld met het labelen van de meubels en inboedel: wat kan weg en wat niet? Doe dit per kamer voor kamer, zodat je het overzicht niet verliest.

Wanneer je hier de kracht voor hebt, begin dan alvast met inpakken. Label de verhuisdozen zodat het ontruimingsbedrijf ook weet waar deze naar toe moeten. Misschien zijn er ook een aantal klusjes die je zelf kunt doen: denk bijvoorbeeld aan het netjes maken van de tuin of het herstellen van beschadigingen aan de muur.

Doe dit alleen wanneer jij je goed genoeg voelt: je hebt niet voor niks een ontruimingsbedrijf inschakelt die deze werkzaamheden ook kan uitvoeren! Ga je verhuizen? Bedenk dan goed of je zelf gaat verhuizen of een verhuisfirma inschakelt.

Een woningontruiming zonder stress

4. Wat doen met de inboedel?

Denk goed na over wat je wilt met de inboedel. Bedenk wat je wilt bewaren en wat eventueel weg kan. Weet je het nog niet? Kies er dan voor om je inboedel op te slaan. Je spullen worden droog en veilig bewaard in de opslag. Wanneer je besloten hebt om een deel van of de gehele inboedel weg te doen, is het mogelijk dit te laten opkopen door het ontruimingsbedrijf Het grote voordeel daarvan is dat de waarde van de inboedel worden verrekend met de ontruimingskosten.

5. Focus op administratieve zaken

Naast het daadwerkelijke ontruimen van de woning, zijn er ook ontzettend veel administratieve zaken die geregeld moeten worden. Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt, heb jij de ruimte om je focus hier op te leggen. De precieze administratieve werkzaamheden hangen natuurlijk af van het type ontruiming. Breng de administratie in kaart en vergeet de volgende zaken niet te regelen:
 • Verzekeringen
 • Gas, water en elektriciteit
 • Provider voor internet, tv en bellen
 • Zelfzorg: huisarts, tandarts en apotheek
 • Adreswijzigingen doorgeven
 • Openstaande leningen, rekeningen, lidmaatschappen en abonnementen.


Lees ook:


 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • bouwinfo