Verwarming & Sanitair

Een woning kopen: al gedacht aan de waterhardheid?

Een woning kopen: al gedacht aan de waterhardheid?
Naast koudwatervrees krijgen kandidaat-kopers ook al eens met hardwatervrees te maken. Een hoge waterhardheid brengt dan ook allerlei problemen met zich mee. Zo beperkt het de levensduur van apparaten en krijg je te maken met kalkaanslag. Toch is die hardwatervrees nergens voor nodig. De waterhardheid verschilt per gemeente, maar zelfs bij te hard water zijn er eenvoudige oplossingen mogelijk.

Lokale waterhardheid en waterontharders

Het is mogelijk om je vooraf te vergewissen over de hardheid van het water. Onder meer via de website van Bayard Water Experts krijg je eenvoudig informatie over de waterhardheid in de gemeente. Je krijgt meteen te zien wat de waterhardheid is en wat de risico's hiervan zijn. Voor bijvoorbeeld de gemeente Oostrozebeke bedraagt de waterhardheid 27°F. Dit wil zeggen dat elke 100 liter water 27 gram kalk bevat. Het gaat met andere woorden om hard water, met een risico op kalkaanslag en een verminderde levensduur van toestellen.

Dramatisch hoeft dit niet te zijn. Er kan per slot van rekening altijd een waterontharder worden geplaatst. Vaak wordt zo'n waterontharder geplaatst op de plek waar het water de woning binnenkomt, tussen de waterteller en de vertakking op de hoofdleiding. De waterontharder zal het water verzachten en de kalk afvoeren naar de riolering. Er is heel wat keuze wat waterontharders betreft, ook qua prijzen, en dit zal natuurlijk de terugverdientijd beïnvloeden. Een expert kan je hierover informeren.

Waterontharder bij de aanschaf van een woning

Bij de aankoop van een woning gaan de onroerende zaken in principe over op de nieuwe eigenaar. Dit is natuurlijk het huis en het perceel grond, maar ook de zonnepanelen die eraan zijn bevestigd of de inbouwoven. Dit is omdat dit zo met de woning is verbonden dat het niet mogelijk is om het van het huis af te scheiden, of toch niet zonder beschadiging van betekenis. De inboedel of roerende zaken gaan in principe niet over op de nieuwe eigenaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zetel of de tafel en de stoelen. Een vaste parketvloer is bijvoorbeeld onderdeel van het huis, maar een vloerkleed niet.

Omdat het onderscheid niet altijd even duidelijk is en hier nadien vaak discussie over bestaat, is het aan te raden om expliciet in de verkoopovereenkomst op te nemen of de waterontharder al dan niet meegaat. Ook over bijvoorbeeld de extra plavuizen op zolder of de vliegenramen kunnen zo'n afspraken in de verkoopovereenkomst worden opgenomen. Duidelijke afspraken maken en ze op papier zetten, helpt om achteraf discussies te voorkomen.

Ook goede afspraken maken met vruchtgebruiker of huurder

Discussies over waterontharders zijn er niet alleen bij de aankoop van een woning. Bij bijvoorbeeld vruchtgebruik moet de vruchtgebruiker de kleine herstellingen uitvoeren en moet de naakte eigenaar de grote herstellingen uitvoeren. Er zijn volgens Plus Magazine rechterlijke uitspraken die aangeven dat een vruchtgebruiker ook een waterontharder moet herstellen of vervangen. Dit hangt niet per se samen met de verplichtingen van een huurder, want daar neemt men dan weer aan dat een waterontharder herstellen of vervangen voor de verhuurder is. In ieder geval zal het aanvullen van het zout steeds voor rekening zijn van de huurder of de vruchtgebruiker, tenzij er anders overeen is gekomen. Ook hier zijn goede afspraken dus wenselijk.

Ook interessant