Verhuizen

Een nieuwe woning? Deze verzekeringen heb je nodig!

Een nieuwe woning? Deze verzekeringen heb je nodig!
Verhuis je binnenkort naar een nieuwe woning? Dan is jou er ongetwijfeld veel aan gelegen om alles tot in de puntjes te regelen. Als je alles goed regelt, is de kans groot dat de verhuizing soepel verloopt. Helaas gebeurt het regelmatig dat mensen zich blindstaren op de verhuizing. Randzaken worden daardoor zo nu en dan vergeten. Verzekeringen zijn hier een goed voorbeeld van. Voordat jij jouw nieuwe woning betrekt, doe je er goed aan de nodige verzekeringen af te sluiten. Veel mensen weten alleen niet welke verzekeringen zij nodig hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal handige verzekeringen op een rijtje.

Opstalverzekering

Als je jouw nieuwe woning koopt met een hypotheek, moet je hier een opstalverzekering (ook wel een woonhuisverzekering genoemd) voor afsluiten. De meeste hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering verplicht omdat het huis als onderpand van de lening fungeert. Met een opstalverzekering verzeker jij jouw woning tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, inbraak of storm. Dergelijke gebeurtenissen kunnen flink wat schade aanrichten. Als je een opstalverzekering afsluit, worden de kosten om deze schade te herstellen vergoed door de verzekeraar. Een opstalverzekering dekt overigens niet alleen schade aan het huis zelf, maar ook schade aan een schuur, garage of de tuin. Is de schade het gevolg van achterstallig onderhoud? Dan keert een verzekeraar geen geld uit.

Inboedelverzekering

De opstalverzekering is de enige verzekering die je verplicht bent om af te sluiten als je een huis koopt. Daarom overweeg je het mogelijk bij deze verzekering te laten. Dit kan, maar wij raden het jou niet aan. Waarom niet? Omdat een opstalverzekering alleen betrekking heeft op de woning zelf en zaken die hieraan vastzitten. Schade aan losse spullen in huis wordt niet vergoed als je alleen een opstalverzekering afsluit.

Wil je dat een verzekeraar de schade aan meubels en elektrische apparaten eveneens vergoed? Sluit dan ook een inboedelverzekering af. Deze verzekering vergoedt schade door brand, storm of diefstal aan jouw inboedel. Ook schade aan laptops, tablets, smartphones en sieraden wordt vaak vergoed. Schade door eigen schuld en schade aan spullen die je van iemand geleend hebt, vallen niet standaard binnen de dekking van deze verzekering. Het is overigens wel mogelijk om je hiervoor te verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als we het over verzekeringen voor een huis hebben, denk je waarschijnlijk niet direct aan een aansprakelijkheidsverzekering. Toch is dit een nuttige verzekering om af te sluiten. Waarom? Omdat deze verzekering de schade dekt die je aanricht aan (spullen van) personen. Dit geldt zelfs voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar je volgens de wet wel aansprakelijk voor bent. Een gesprongen waterleiding is hier een goed voorbeeld van. Hier kun je zelf weliswaar niets aan doen, maar het water kan flink wat schade veroorzaken bij jouw (onder)buren. Als je hier geen verzekering voor afsluit, moet je de kosten voor het herstellen van de schade uit eigen zak betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Naast een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering is een overlijdensrisicoverzekering ook het overwegen waard. Koop je samen met jouw partner een huis en kom je onverwacht te overlijden? Dan keert de verzekeraar jouw nabestaanden een geldbedrag uit. Hierdoor kan jouw partner in het huis blijven wonen zonder in de financiële problemen te komen. Bovendien is het niet nodig om het huis te verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering was tot 2018 verplicht bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dat is inmiddels niet meer het geval. Bij hypotheken zonder NHG kan een geldverstrekker wel eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Ook interessant