Verwarming & Sanitair

Een duurzaam alternatief voor gas: infrarood verwarming

Een duurzaam alternatief voor gas: infrarood verwarming
Vandaag trappen we een open deur in door te zeggen dat verwarmen op gas ontzettend duur geworden is. Maar wat is er gemakkelijk te installeren, duurzaam, gezond en zuinig in gebruik? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van infrarood verwarming. Het is misschien minder bekend, maar door mensen die het al in huis hebben zeker bemind.

Stijl

Infrarood verwarmingen zijn er in veel maten en vormen. De meest gebruikte infrarood verwarmingen worden opgehangen en achterliggend aangesloten aan het elektriciteitsnet. Dit kan zowel aan het plafond zijn als een de muur. Er zijn zelfs spiegels met infrarood verwarming. Zo verlies je eigenlijk geen plaats, omdat het dan ook functioneel is. Ze kunnen centraal gestuurd worden of met een afstandsbediening. Indien het niet meer mogelijk is om nog elektrische leidingen aan te brengen kan ook gekozen worden voor losstaande elementen die gewoon op de grond geplaatst worden en hun stroom gewoon uit een stopcontact kunnen halen. Dan zijn ze ook verplaatsbaar. Kijk vooral eens bij Redwell infraroodverwarmingen voor alle mogelijkheden.

Werking

Infrarood panelen stralen onzichtbaar infrarood licht uit. Deze straling gaat objecten of mensen opwarmen als ze in aanraking komen met de stralen. Deze straling is een soort van licht en dus absoluut niet schadelijk. In tegendeel, infrarood licht wordt zelf therapeutisch ingezet om spierpijn te verlichten. Het voelt eigenlijk aan als zonlicht, maar dan zonder de schadelijke uv-stralen. Infrarood verwarming is zelfs veiliger voor de gezondheid dan een traditionele elektrische verwarming of terrasverwarmer. Bovendien is er geen gevaar voor brand, wat voor een traditionele elektrische verwarming ook wel eens anders is.

Duurzaam

Waarom kunnen we stellen dat het duurzaam is? Het is zeer eenvoudig te begrijpen, zonder met getallen te gaan goochelen. De infrarood verwarming wordt strategisch geplaatst waar objecten of personen opgewarmd moeten worden. Bij een centrale verwarming, bijvoorbeeld op gas, moet de hele ruimte verwarmd worden. Dat maakt al een groot verschil in warmte die opgewekt moet worden. Het is zelfs zo dat hoe groter de ruimte is, hoe meer winst geboekt wordt met de infrarood verwarming.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Bij een nieuwbouwwoning zou kunnen geopteerd worden om volledig voor infrarood verwarming te gaan. Het is ideaal om enkel daar te verwarmen waar het nodig is. Het hoeft dan ook niet heel de dag in elke kamer aan te staan. Zo kan je de badkamer enkel gaan verwarmen als je ze effectief gebruikt. Als je een bestaand huis met een centrale verwarming hebt, zou je ervoor kunnen opteren om deze op een heel laag basisniveau te houden. De infrarood verwarming wordt dan op enkele strategische plaatsen gezet om enkel daar te verwarmen daar waar het meest nodig is. Dat is dan bijvoorbeeld in de badkamer, het kantoor of de zithoek.

Ook interessant