Verwarming & Sanitair

Druk cv ketel verlagen: hoe werkt het?

Druk cv ketel verlagen: hoe werkt het?
Om de cv ketel goed te laten functioneren is het belangrijk dat de waterdruk goed is. Wanneer de druk van de cv ketel te hoog of juist te laag is, kan dit voor storingen en gevaarlijke situaties zorgen. De waterdruk moet tussen de 1,2 en 2,0 bar liggen om de cv ketel goed te laten werken. Ontdek in dit artikel wat je moet doen met een storing aan de cv ketel, hoe je de druk verlaagt of verhoogt en wat er moet gebeuren als je de cv ketel vaak moet bijvullen.

Hoe druk verwarmingsketel verlagen?

In het geval van te hoge druk van de cv-ketel, gaat het getal richting de 3 of is het hoger dan 2 bar, is er sprake van een te hoge druk en geeft de ketel meestal een storing aan. Het is belangrijk een expert in te schakelen of zelf de druk te verlagen. Wanneer je dit niet doet kunnen er problemen en gevaren ontstaan, zoals waterschade naar aanleiding van het opengaan van de drukbeveiliging.

Om dit voor te zijn kun je de druk verlagen door het water te laten ontsnappen, of de cv-ketel te (laten) ontluchten. Houd vanwege het vervuilde leidingwater hierbij doeken en een emmer bij de hand. Bij lucht in de radiatoren kun je dit probleem zelf in de meeste gevallen oplossen. Lees hieronder hoe je dit moet doen.

Druk cv ketel verlagen: hoe werkt het?

Zelf ontluchten

Eerst moet je de cv-ketel uitschakelen door de stekker er simpelweg uit te halen, of op de uitknop te drukken via het display. Vervolgens wacht je vijftien minuten. Draai dan alle radiatoren open in huis, hierbij begin je beneden en vervolgens doe je de bovenverdieping. Je draait met de ontluchtingssleutel het ventiel open van de radiator, en laat het water ontsnappen.

Houd hier dus een emmer onder of gebruik een doek om het water op te vangen. Vervolgens draai je het ventiel weer dicht en doe je dit zelfde bij de andere radiatoren. Als je ze allemaal hebt gedaan kun je de cv ketel weer aanzetten en controleer je nog eens de druk. Wanneer de druk in dit geval te laag is, moet deze worden bijgevuld.

Te lage druk

Ook kan er sprake zijn bij een te lage druk waardoor de ketel geheel uit kan vallen en de verwarming en het warm water niet meer werkt. Is de druk lager dan 1,0 bar? Dan moet je hem bijvullen. Ook dit is eenvoudig zelf te doen via het onderstaande stappenplan.

Hoe vul je zelf je cv ketel bij?

Check eerst of je de cv ketel kunt resetten. Zo ja, haal de stekker eruit of schakel het apparaat eerst via de aan uitknop uit en wacht vijftien minuten zodat je ketel kan afkoelen. Gebruik vervolgens een emmer voor het geval er een lekkage plaatsvindt. De vulslang moet nu worden aangesloten op de koudwaterkraan en laat langzaam vollopen, totdat er geen overbodige lucht meer in de slang zit. Draai de waterkraan weer dicht, en sluit de vulslang aan op de vulkraan van je cv ketel. Let op dat je de kraan goed vastdraait.
Nu moet de waterkraan worden opengedraaid en vervolgens de vulkraan van de cv ketel.

Deze moet een kwartslag worden gedraaid. Check nu nog eens de waterdruk. Is deze tussen de 1,5 en 2 bar? Dan mag de vulkraan worden dichtgedraaid en vervolgens mag ook de waterkraan dicht. Laat het overtollige water van de vulslang in de emmer lopen wanneer je de vulslang hebt afgekoppeld. Het handigst is om de vulslang in de buurt van de cv-ketel te bewaren. Nu mag je cv ketel weer worden opgestart. Kies op wat voor temperatuur je de verwarming wil.

Druk cv ketel verlagen: hoe werkt het?

Last van een blijvende lage of hoge druk?

Als het vaak voorkomt dat je cv-ketel moet worden bijgevuld kunnen er grotere problemen aan de hand zijn. Wanneer er een probleem is met het expansievat is het vaak zo dat er sprake is van te veel overtollig water door een te hoge druk in de leidingen. In dit geval is het belangrijk om een monteur te laten komen die dit vakkundig oplost. In enkele gevallen is het voordeliger om een nieuwe cv-ketel laten installeren wanneer het probleem blijft voorkomen.

Kortom, in de meeste gevallen kun je gelukkig de problemen aan je cv ketel zelf oplossen. Hierbij is het belangrijk dat je er op tijd bij bent, om grotere problemen en lekkages voor te zijn. Alleen wanneer je vaak last hebt van een te hoge druk is het belangrijk om een vakkundige monteur te laten komen.

Ook interessant