Dit moet je weten over warmte terugwinning

Bron: Bouw & Wonen
Dit moet je weten over warmte terugwinning
We isoleren onze huizen in die mate dat alle gaten en kieren goed dicht zitten. Maar tegelijkertijd kunnen we niet zonder verse lucht. Daarom heeft elke moderne woning een systeem dat zorgt voor luchtcirculatie en -verversing. Hoeveel geld blaast u zo jaarlijks naar buiten? En hoe kunt u dat voorkomen?

Duurdere energieprijzen, bezorgdheid om het klimaat, strengere energienormen, het zijn maar enkele redenen om eens stil te staan bij warmte terugwinning.

Hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig. Elke woning is voorzien van een ventilatiesysteem dat frisse lucht binnen haalt terwijl het de ‘vervuilde’ lucht naar buiten afvoert. Het nadeel hiervan is dat frisse lucht ook koude mee binnen brengt. Hierdoor kan de energierekening fel de hoogte in gaan. Door een ingenieus systeem met een warmtewisselaar kan de warme lucht die afgevoerd wordt, gebruikt worden om de frisse buitenlucht al gedeeltelijk op te warmen. Op die manier moet de centrale verwarming minder verwarmen en zal dus ook minder energie verbruiken. Dit is goed voor het milieu en je bespaart er ook nog geld mee.

Filters

De filters in het ventilatiesysteem dienen er in de eerste plaats voor om het de warmtewisselaar, die het hart van de installatie is, te beschermen. Maar als u kiest voor filters van een hogere klasse, kunt u ook uw interieur en uw gezondheid positief beïnvloeden. Voor hooikoortspatiënten kan een betere filter de levenskwaliteit nog extra verbeteren.

Onderhoud

Het hoeft geen betoog dat de filters van een wtw unit regelmatig moeten vervangen worden. Dit garandeert dat de luchtkwaliteit na verloop van tijd steeds optimaal blijft en dat het toestel niet onnodig snel gaat slijten. Dit zijn werkzaamheden die u makkelijk zelf kunt uitvoeren. Bij het wisselen van de filters is het aangewezen om het systeem meteen ook eens te reinigen. Dit moet op regelmatige tijdstippen gebeuren. Tip! Plaats daarom een automatisch terugkerende herinnering in uw agenda.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo