De voordelen van beton ciré

5 december 2022 Bron: Bouw & Wonen
De voordelen van beton ciré
Wil je op een makkelijke en snelle manier de mooiste oppervlakken creëren in je woning? Dan is beton ciré wellicht iets voor jou. 'Cire' betekent in het Frans 'was' (zoals in bijenwas). Het werkwoord 'cirer' kun je uitleggen als 'insmeren met was'. In beton ciré zit echter geen was, 'ciré' heeft alleen betrekking op de beweging tijdens het aanbrengen. De geaccepteerde vertaling van 'beton ciré' is daarom 'gewreven beton'.

Met beton ciré kun je alle muren en vloeren van een woning stukadoren. Het is verkrijgbaar in vele kleuren waardoor schilderen overbodig wordt. Het is intrigerend, maar tegelijkertijd uitnodigend om te proberen en het is gemakkelijk aan te brengen.

Zowel huiseigenaren als interieur professionals waarbij de wortels diep in creatieve aarde verankerd liggen, ervaren vele voordelen bij zowel het gebruik als het eindresultaat van beton ciré.

Betonstuc uit Frankrijk

Beton ciré is een Franse vorm van betonstuc, het toont direct het veelzijdige gezicht. Het wordt gemaakt uit cement, zeer fijn gemalen kiezelstenen, fijngemalen zand, resin (kunsthars) en kleurstof. De combinatie zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kan aanbrengen en zo glad kan maken als jezelf wil. Het is met beton ciré namelijk ook mogelijk om structuur aan te brengen op de muur. De toevoeging van resin zorgt ervoor dat de betonstuc hard wordt, maar toch flexibel blijft. En het zorgt ervoor dat je slechts een laag van 2 millimeter hoeft aan te brengen. De combinatie van ingrediënten maakt het werken met deze betonstuc extra gemakkelijk.

Waterdichte betonstuc

Beton ciré is waterdicht. Vroeger moest je het zelf waterdicht maken met een speciale wax, maar dankzij de resin toevoeging, ontstaat er bij het opdrogen een waterdichte laag. Daarom kun je beton ciré gebruiken voor vochtige ruimtes, zoals het toilet, de badkamer en de keuken. Het is echter beter om het in deze ruimtes alleen voor de muren te gebruiken en niet voor de vloer. Gebruik hiervoor liever mooie tegels, geschikt voor badkamer en wc.

Kies je eigen kleuren

Beton ciré is met name geschikt om te gebruiken in het kloppend hart van de woning. Aan beton ciré kunnen kleurpigmenten worden toegevoegd zodat je een ruime keuze aan kleuren hebt. Kleuren zijn heel bepalend voor een interieur, kies ze daarom heel zorgvuldig. Verschillende kleuren wekken diverse emoties op. Geel is bijvoorbeeld heel vrolijk, blauw- en groentinten zijn rustgevend, terwijl rood vurigheid en passie uitstraalt. Neem ook de de meubels en accessoires in het interieur in overweging en bepaal aan de hand daarvan welke kleuren het beste passen. Heb je al veel kleur in de meubels? Kies dan eens voor grijze muren.

Voor muren én vloeren

Als vloerverwarming wordt gebruikt dan kan dat de vloerkeuze beperken. Niet met beton ciré, het is een zeer gelukkige combinatie met vloerverwarming. Beton ciré geleidt de warmte namelijk gewoon door de kamer en dat is fijn. Zo heb je niet alleen warme voeten, maar bespaar je ook in stookkosten. Bovendien is beton ciré zeer duurzaam, waardoor je er lang plezier van zal hebben. Het is echter wel gevoelig voor krassen, laat geen harde steentjes ofzo op je vloer liggen zodat dit niet in de beton ciré coating wordt getrapt. Combineer de beton ciré vloer met een deurmat en met vloerkleden als je schuivende meubels hebt zoals de stoelen van de eetkamertafel. Je kan stoelen het beste voorzien van goed vilt of speciale stoelsokjes zodat stoel en vloer niet beschadigen en tijdens het schijven geen vervelende geluiden ontstaan.

Duurzaam en makkelijk in gebruik

Beton ciré is gemakkelijk in gebruik en iedere klusser zal ermee uit de voeten kunnen. Het is geschikt voor verschillende toepassingen, waardoor je zelf de mooiste oppervlakken in je woning kan creëren.

Geniet van de warme uitstraling en het gevoel van beton ciré. Het is een kans om je interieur te voorzien van een unieke en luxe uitstraling welke je gasten zullen verbazen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo