Meubelen

De voor en nadelen van elk type bed op een rij

De voor en nadelen van elk type bed op een rij
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Je komt tot rust en kunt opladen voor een nieuwe dag. De keuze voor het juiste bed is dan ook ontzettend belangrijk en bepalend voor je nachtrust. Gelukkig zijn bedden tegenwoordig verkrijgbaar in alle soorten, maten en merken. Een aantal populaire merken zijn Hästens en Vispring. Elk bed heeft voor- en nadelen. Wanneer je de keuze gaat maken uit verschillende bedtypes is het belangrijk om te kijken naar jouw behoeftes. Ga jij voor het beste ligcomfort? Ga jij voor ruimtebesparing? Of kies je voor de mooiste uitstraling. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende bed types en de voor- en nadelen per type.

De altijd populaire boxspring

Wanneer je het Engelse woord boxspring vertaalt naar het Nederlands krijg je een box met veren. Dat is dan eigenlijk ook wat een boxspring is, een box gevuld met veren waar je vervolgens een matras en topper op legt. Een boxspring is ontzettend populair doordat hij zeer comfortabel is, en je hier gemakkelijk in en uit kunt stappen. Ook is een boxspring stil, je hebt geen last van gekraak of gepiep. Een boxspring is bij een goede verzorging ook duurzaam. Doordat je kunt kiezen uit verschillende matrassen en toppers is een boxspring geschikt voor ieder type slaper. Het ruime aanbod van verschillende merken maakt dat er genoeg te kiezen valt bij de aanschaf van een boxspring. Een van de beste merken voor een boxspring is Vispring.

Het minder bekende waterbed

Een waterbed bestaat uit een bedframe waarin een matras ligt dat gevuld is met een kunststof zak vol met water. Dit matras wordt vervolgens in een waterdichte opvangbak gelegd. Wanneer je kiest voor een waterbed heb je de keuze uit een hardsiders of softsiders waterbed. Een hardside waterbed is geschikt voor ledikanten, een softside waterbed kan ook op andere bed types geplaatst worden. Bij een waterbed kun je de hardheid van het matras zelf bepalen door de hoeveelheid water in het matras. Daarnaast kun je de temperatuur van het water zelf instellen. Een groot nadeel van een waterbed is de korte levensduur van +/-10 jaar. Daarnaast zijn de bedden gevoelig voor lekkages, en is in- en uitstappen vrij lastig.

Het ‘gewone’ bed met een lattenbodem / ledikant

Een ‘gewoon’ bed ofwel ledikant bestaat uit een bedframe met een lattenbodem en een los matras. Deze bedden zijn relatief goedkoop in aanschaf, onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk vervangbaar. De nadelen van een ledikant zijn dat ze een lage instap hebben, en dat je de bedbodems en het matras apart van elkaar moet aanschaffen.

Kies voor ruimtebesparing met een hoogslaper

Een hoogslaper wordt veelal gebruikt in kleine ruimtes. Doordat het bed op hoge palen staat kun je onder het bed nog een bureau of bank plaatsen. Het is perfect voor studentenkamers of kinderkamers. Met een beetje creativiteit kun je er zelfs nog een leuk speeltoestel voor kinderen van maken met een leuke glijbaan. De nadelen van hoogslapers zijn dat ze niet geschikt zijn voor minder valide en oudere mensen. En dat ze niet in elke ruimte passen omdat er een hoog plafond aanwezig moet zijn.

Ook interessant