Vloerbekleding

De verschillende soorten vloeren uitgelicht

De vloerbekleding die je kiest, is erg bepalend voor de look van, en de sfeer in je woning. Maar behalve het uitzicht zijn er nog tal van andere criteria die van belang zijn bij de keuze van je vloer. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje én overlopen alle mogelijke soorten vloeren waar je anno 2018 voor kunt kiezen.

Een vloer kiezen: de selectiecriteria

Natuurlijk kun je een persoonlijke voorkeur hebben voor een bepaald soort vloer, maar je moet er ook rekening mee houden dat elke type vloer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Het is een goed idee om de vloeren van jouw voorkeur op te lijsten, samen met alle pro’s en contra’s. Zo kun je die tegen elkaar afwegen en makkelijker een keuze maken.

De belangrijkste selectiecriteria voor een vloer zijn:
  • De look-and-feel
  • De kostprijs
  • Het onderhoudsgemak
  • De slijtvastheid
  • Het aanvoelen (koud of warm)
  • Het geluid als je erover stapt (met hakken, bijvoorbeeld)
  • De thermische isolatie
  • De akoestische isolatie
  • De mogelijkheid om te combineren met vloerverwarming
  • De mogelijkheid om de vloer zelf te installeren
Natuurlijk is je keuze ook sterk afhankelijk af van het soort ruimte: in een woonkamer wil je waarschijnlijk een totaal andere vloer leggen dan in je badkamer. Bovendien is het mogelijk om in een grote ruimte – bijvoorbeeld een loft – meerdere soorten vloeren te combineren.

De soorten vloeren op een rijtje

Geen idee wat er tegenwoordig allemaal op de markt is? We geven je een beknopt overzicht.

Tegels

Een tegelvloer is een vrij klassieke keuze. Vooral in woonkamers doen grote tegels het goed. Een tegelvloer is erg praktisch en onderhoudsvriendelijk: een heuse aanrader als je huisdieren hebt.

Een vloer van tegels in natuursteen is een ware lust voor het oog. Natuursteentegels zijn afkomstig uit gesteente gevormd door gestold magma (stollingsgesteente) of versteende aardlagen (kalkgesteente).

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen:
  • Graniet
  • (Belgische) hardsteen
  • Leisteen
  • Marmer
Een belangrijk nadeel: natuursteen oogt erg fraai, maar omdat bodemstructuren niet overal exact hetzelfde zijn, hebben natuurstenen tegels nooit een uniforme samenstelling.

Naast tegels uit natuursteen kun je kiezen voor keramische tegels. Deze hebben wel een uniforme samenstelling en zijn in de regel een stuk goedkoper.

Er bestaan tal van keramische tegels:
  • Terracottategels
  • Volkeramische tegels
  • Faience (verglaasd aardewerk)
  • Splijttegels
Zowel natuurstenen tegels als keramische tegels zijn slijtvast en gaan lang mee.

Parket

De vloerbekleding die het meest warmte uitstraalt, is ongetwijfeld parket – een verzamelnaam voor verschillende soorten massieve hardhouten vloeren. Ook samenstellingen met andere materialen en houtsoorten worden parket genoemd.

We onderscheiden onder meer:
  • Een traditionele plankenvloer
  • Strokenparket (geprefabriceerd parket) dat via een kliksysteem in elkaar wordt gezet
  • Samengesteld parket met verschillende lagen
  • Fineerparket: samengesteld parket met een dunne toplaag
Een nadeel van parket is dat er na verloop van tijd krassen op de vloer ontstaan. Ook verkleuring is mogelijk. Afhankelijk van de duurzaamheid zijn er verschillende prijsklassen.

Laminaat

Laminaat wordt gemaakt van geperste houtvezels (MDF of HDF) waar een decoratielaag op wordt aangebracht. In de meeste gevallen gaat het om houttexturen, maar ook een tegelmotief is mogelijk. Laminaat wordt afgewerkt met een harde toplaag in melamine.

We maken een onderscheid tussen hogedruklaminaat (HPL) met een versterkte bovenlaag en lagedruklaminaat (DPL).

Hét voordeel van laminaat is dat het goedkoper is dan natuursteen, keramiek of parket. Bovendien kun je het makkelijk zelf installeren. In vergelijking met parket voelt laminaat echter iets harder en minder warm aan.

Vinyl

Vinyl is een vloerbedekking die bestaat uit een soepele en veerkrachtige kunststof opgebouwd uit verschillende lagen. Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en motieven. Je kunt er in principe alle andere soorten vloeren mee imiteren: denk bijvoorbeeld aan een vinylvloer met een hout- of marmermotief. Daarnaast zijn er natuurlijk fantasiedessins mogelijk.

Meestal worden vinylvloeren opgebouwd uit vinylstroken, maar ook tegels of brede banen zijn mogelijk. De gunstige prijs is het grootste voordeel van een vinylvloer. Bovendien zijn deze vloeren bijzonder geluiddempend en erg goed bestand tegen slijtage.

Kurk

Kurk is een volledig natuurlijke vloerbekleding. Het basismateriaal voor kurkvloeren wordt uit de schors van de kurkeik gewonnen en vermengd met hars en verschillende additieven. Dit mengsel wordt in blokken geperst en verzaagd.

De laatste jaren is kurk terug aan een opmars bezig. Het materiaal heeft dan ook tal van voordelen: het is ecologisch, duurzaam, hygiënisch, slipvast, voelt warm aan en is geschikt voor mensen met allergieën.

Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals kurkparket, kurklaminaat, kurktegels en kurk op rollen. Bovendien zijn er verschillende stijlen en kleuren mogelijk.

Gietvloeren

Een gietvloer is een vloer die zichzelf volledig uitvlakt tijdens het aanleggen (gieten). Zo’n vloer hoef je nadien dus niet meer te laten gladstrijken. Door de vele kleurmogelijkheden en hun naadloze, strakke look zijn gietvloeren tegenwoordig erg populair in moderne interieurs.

Er bestaan drie categorieën gietvloeren: kunstharsgebonden vloeren (epoxy en polyurethaan), cementgebonden vloeren en troffelvloeren:
  • Epoxy gietvloeren: zeer hard en slijtvast, vooral voor industriële toepassingen
  • Polyurethaan (PU) gietvloeren: zachter en lichter dan epoxy, goed te combineren met vloerverwarming
  • Cementgebonden gietvloeren: voornamelijk toegepast bij vloeren die geëgaliseerd of gerenoveerd moeten worden. Met dit type vloer kun je het effect van een gepolierd betonnen vloer krijgen. Ook zandtinten zijn mogelijk.
  • Troffelvloeren: gemaakt van een fijn soort zand gemengd met een epoxy- of polyurethaanhars, met daarbovenop een aantal speciale lagen. Een troffelvloer is ideaal om te combineren met vloerverwarming.

Vast tapijt

Misschien denk je dat vast of kamerbreed tapijt een relict is uit vervlogen tijden, maar niets is minder waar. Sinds enkele seizoenen duikt het weer vaker op in onze huiskamers. Ook voor slaapkamers is het terug een populaire keuze.

Qua kleuren en motieven zijn de mogelijkheden met vast tapijt eindeloos. Let bij het maken van je keuze wel op de gebruiksklasse van het tapijt. Niet elk type is geschikt voor elke ruimte. Over het algemeen is een geweven tapijt kwaliteitsvoller dan een getuft tapijt. Het comfort van een vast tapijt wordt grotendeels bepaald door de dikte. De duurzaamheid hangt dan weer af van de densiteit van de bovenlaag.

Vast tapijt is beschikbaar in verschillende soorten natuurlijk materiaal:
  • Wol
  • Geitenhaar
  • Katoen
  • Vlas
  • Jute
Daarnaast zijn er ook vaste tapijten op basis van synthetische stoffen zoals polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen. Ook combinaties tussen natuurlijke en synthetische stoffen zijn perfect mogelijk.

De juiste vloer kiezen

Je merkt het: de lijst met mogelijkheden is bijzonder lang. Zoals gezegd is het een goed idee om de voor- en nadelen van de verschillende soorten vloeren op te lijsten om tot de beste keuze te komen. Toch zal voor heel wat mensen de look van de vloerbekleding het zwaarst doorwegen. Zo past parketvloer natuurlijk prachtig in een rustiek interieur, terwijl een gietvloer beter geschikt is voor een moderne loft. Blijf je twijfelen? Vraag dan zeker staaltjes aan, zodat je met eigen ogen kunt zien wat het mooist oogt.

Ook interessant