Verhuizen

De grote verhuizing checklist: alles wat je moet regelen

De grote verhuizing checklist: alles wat je moet regelen
Ga jij binnenkort verhuizen? Voor veel mensen is verhuizen stressvol. En terecht: er zijn namelijk ontzettend veel dingen die geregeld moeten worden! Er komt veel op je af en je wilt natuurlijk niks vergeten te regelen. Daarom vind je in dit artikel de grote verhuizing checklist om jouw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Heb je een nieuw huis gekocht?

Wanneer je een nieuw huis hebt gevonden, begint eigenlijk de verhuisperiode al. Vanaf nu zullen er al dingen geregeld moeten worden. Woon je in een huurhuis? Of je nu van of naar een huurhuis verhuist, je moet altijd de huur van je oude woning opzeggen. In je huurcontract staat de termijn waarin je dit moet doen. Regel daarnaast ook je huurtoeslag en maak afspraken met de vorige/nieuwe huurders over de overname van spullen.

Als je in een koophuis woont, zal de woning verkocht moeten worden. Heb je een woning gekocht? Regel het koopcontract en de notaris en pas de maandelijkse belastingteruggaaf aan. Zorg ook dat de gemeentelijke belastingen, zoals onder andere OZB en rioolheffing, vooruitbetaald worden.

Voor zowel huur- als koopwoningen geldt: informeer naar huisvuil, eventueel de afvalpas en hondenbelastingen. Vraag bouwtekeningen van je nieuwe woning of ga langs om de woning op te meten. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je nieuwe bank niet in tegen die enne muur blijkt te passen. Bepaal de werkzaamheden die je in de nieuwe woning wilt uitvoeren en plan deze in.

Ga je uitgebreid verbouwen?

Een verbouwing kost veel tijd en vaak is er wel iets wat niet mee zit: plan verbouwingen daarom ruim, zodat je niet hoeft te verhuizen naar een woning die half af is.

Begin ook alvast met opruimen en nadenken over welke spullen je mee neemt en welke eigenlijk wel weg kunnen. Zo voorkom je dat je met veel onnodige spullen heen en weer sleept.

De grote verhuizing checklist

Voorbereiding op de verhuizing

Terwijl in je nieuwe woning al hard geklust wordt, gaat de voorbereiding voor de verhuizing in volle vaart door. Gebruik onderstaande checklist om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent! Een goed begin is het halve werk, zeker met verhuizen. Op zoek naar meer informatie over verhuizen? Op Verhuis-gids.nl vind je alles wat je moet weten over verhuizen.

  • Bepaal of je zelf gaat verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelt: denk goed na of je zelf verhuist of een verhuisbedrijf inschakelt. Een verhuisfirma scheelt je wel een hoop tijd en energie, dit zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van een verhuisbedrijf. Bedenk, wanneer je ervoor kiest het zelf te doen, of je een verhuiswagen of verhuislift nodig hebt en regel de huur.
  • Plan de verhuisdag: kies een datum en vraag vrij van je werk. Heb je kinderen of huisdieren? Regel voor hen oppas of opvang.
  • Vraag hulp voor de verhuisdag: schakel familie, vrienden en/of kennissen in om mee te helpen met de verhuizing.
  • Verhuisvergoeding regelen: verhuis je voor je werk? Dan heb je recht op een verhuisvergoeding. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.
  • Opslagruimte regelen: bedenk of je opslagruimte nodig hebt. Een opslagruimte biedt de mogelijkheid om spullen en meubels op te slaan.
  • Verhuisdozen, labels en verhuisdekens regelen: voor het inpakken van je spullen is het handig om genoeg verhuisdozen te hebben. Label de dozen zodat je precies weet naar welke kamer de doos moet. Verhuisdekens zijn er om breekbare spullen en meubels te beschermen tijdens het verhuizen.
  • Verzekeringen regelen: een verhuizing is een goed moment om even extra te kijken naar je verzekeringen: moeten ze worden aangepast of wil je overstappen? Overstappen in verband met een verhuizing kan voordelig uitpakken.
  • Gas, water en elektriciteit: geef op tijd een adreswijziging door en bekijk of het mogelijk is om je huidige energiecontract mee te verhuizen. Vergeet ook zeker niet te kijken of je misschien voordeliger uit bent wanneer je overstapt.
  • Internet, tv en bellen: geef je nieuwe adres door aan de huidige provider of kies een nieuwe provider uit.
  • Nieuwe school of kinderopvang regelen: heb je kinderen? Zoek dan samen met hen een nieuwe school en eventueel een opvang uit.
  • Regel een huisarts, tandarts en apotheek: wanneer je verhuist naar een andere plaats of wijk, mag je zelf nieuwe zorgverleners kiezen.
  • Adreswijzigingen doorgeven: geef bij alle instanties, abonnementen, verengingen, sportclubs, familie, vrienden en kennissen op tijd je nieuwe adres door.
  • Sleutels: begin met het verzamelen van de sleutels van je oude woning. Laat ook alvast sleutels bijmaken van je nieuwe woning.
  • Opruimen, sorteren en inpakken van spullen: begin met opruimen en het weggooien van spullen die je niet meer nodig hebt. Bedenk ook goed wat je nog nodig hebt in de laatste periode dat je in je oude woning woont. Alles wat je niet meer hoeft te gebruiken, kan alvast worden ingepakt of zelfs al worden verhuisd. Zorg dat je logisch inpakt en label de dozen, bijvoorbeeld per kamer.
  • Demonteren van meubels: hetzelfde wat voor je spullen geld, geldt ook voor je meubels. Sommige meubels zijn de laatste periode niet per se noodzakelijk en als die ruimte in je nieuwe woning al af is, kunnen ook de meubels alvast worden verhuisd. Dit scheelt veel tijd op de verhuisdag zelf!
  • Begin met het afwerken en inrichten van je nieuwe woning: zodra je klaar bent met klussen in een ruimte in je woning, kun je alvast beginnen met de afwerking en inrichting. Fris de muren op met kleur, zorg dat de vloer erin licht en begin alvast met inrichten.

De grote verhuizing checklist

3 dagen voor de verhuizing

Je verhuisdag komt steeds dichterbij en de stress loopt steeds hoger op: geen zorgen! Met de onderstaande checklist kom je de laatste 3 dagen voor de verhuizing georganiseerd door.

  • Regel parkeerplek: zorg ervoor dat er voldoende parkeerplek is voor de verhuiswagen en de verhuislift, zowel bij je oude als nieuwe woning.
  • Inpakken van spullen: in de laatste dagen voor de verhuizing kun je steeds meer in gaan pakken, denk bijvoorbeeld aan lampen en gordijnen. Pak alle spullen in die je niet meer nodig hebt en verhuis deze alvast als het kan. Demonteren van meubels: net als bij spullen heb je ook steeds minder meubels nog echt nodig. Demonteer de meubels alvast en zet deze klaar wanneer ze nog niet naar je nieuwe woning kunnen.
  • Koelkast en vriezer: begin met het legen van de koelkast en vriezer. Wanneer je de vriezer mee verhuist, is het vooral voor de vriezer handig dat deze vooraf is ontdooid.
  • Wasmachine: wanneer je de wasmachine niet meer nodig hebt, zet dan de trommel alvast vast voor de verhuizing. Zo zorg je ervoor dat de wasmachine niet kapotgaat.
  • Schoonmaken en opruimen: ruim het nieuwe huis op en maak het alvast helemaal schoon. Maak ook de kamers in je oude woning alvast schoon zodra ze leeg zijn.
  • Boodschappen doen: zorg voor de lunch, versnaperingen en voldoende drinken voor iedereen die meehelpt tijdens de verhuizing.

De grote verhuizing checklist

De verhuisdag zelf

Na lang wachten is het eindelijk zover: de verhuizing. Ook op de laatste dag zijn er veel dingen die nog moeten.

  • Laatste spullen inpakken: nu is het tijd om de laatste spullen in te pakken!
  • Meubels demonteren: ook de laatste meubels kunnen gedemonteerd worden.
  • Verhuiswagen en/of verhuislift ophalen: haal de verhuiswagen en/of verhuislift op bij het verhuurbedrijf.
  • Verdeel de taken onder de aanwezigen: het is handig om iedere hulp een taak te geven, denk bijvoorbeeld aan helpen met in- of uitladen, het monteren van meubels in de nieuwe woning of het schoonmaken van de oude woning.
  • Inladen: begin met het inladen van de verhuiswagen.
  • Uitladen, opruimen: zorg ervoor dat tijdens het uitladen alle meubels en verhuisdozen op de juiste plek worden neergezet.
  • Schadecheck: doe direct na het uitladen van de spullen een schadecheck: zijn de meubels niet beschadigd tijdens de verhuizing? Meld dit bij de verantwoordelijke partij.
  • Meterstanden opschrijven: schrijf aan het einde van de dag de meterstanden van je oude woning op.
  • Controleer de oude woning: loop een laatste ronde door het oude huis: check of je niks vergeten bent en of alles schoon en netjes is. Sluit de ramen en de deuren, zorg ervoor dat alle lampen en verwarming uitstaan.
  • Verhuiswagen en/of verhuislift terugbrengen: breng na afloop van het verhuizen de verhuiswagen of verhuislift terug naar de verhuurder.

Na de verhuizing

Het zit er bijna op… Je bent inmiddels al begonnen met het leuke van verhuizen: het uitpakken en inrichten van je woning. Toch zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Aanmelden bij de gemeente: wanneer je verhuisd bent naar een andere gemeente, moet je je uiterlijk 5 dagen na de verhuizing aanmelden in de gemeente.
  • Sleutels inleveren: lever de sleutels van je oude woning in bij de woningbouwverenging, makelaar of nieuwe eigenaar van het huis.
  • Bedankjes voor de hulp: maak leuke bedankjes voor iedereen die geholpen heeft tijdens de verhuizing.
  • Geniet! Leer je buren kennen door ze uit te nodigen voor koffie of organiseer een buurt BBQ. Verstuur verhuiskaartjes naar familie en vrienden of organiseer een housewarming!

We geven je graag nog meer tips voor een zorgeloze verhuizing!

Als laatste tip geven we je ook nog mee om te kijken of je recht heb op een verhuiskostenvergoeding. Hiermee krijg je een vergoeding voor de verhuizing wanneer je verhuist door bijvoorbeeld een renovatie. Je leest hier meer over op rijksoverheid.nl.

Ook interessant