Dakplaten vs Dakpannen

Bron: Bouw & Wonen
Dakplaten vs Dakpannen
Tijdens het verbouwen van je woning, het plaatsen van een nieuw tuinhuis of de bouw van een stal moet je op een bepaald moment beslissen hoe je jouw dak waterdicht gaat maken. De eerste gedachte bij heel wat mensen is vaak de klassieke dakpan. Maar is dat wel echt de meest efficiënte manier?

De voordelen van dakplaten

Naast dakpannen kan je ook kiezen voor dakplaten. Deze metalen dakbedekking brengt heel wat voordelen met zich mee.

Goedkoper

Dakplaten zijn goedkoper in aankoop. Dankzij de vervaardiging uit staal kunnen dakplaten goedkoper geproduceerd worden.

Dure dakpannen zijn dus niet meer de enige optie. Metalen dakbedekking wint de laatste jaren fors aan populariteit. De levensduur van dakplaten is gelijkend aan die van dakpannen. Al moet je wel goed uitkijken bij de installatie.

Een fout geïnstalleerde dakplaat (fout gezaagd of slecht geboord) durft al eens beginnen roesten. Het is dus opletten geblazen om het juiste materiaal te gebruiken. Zo zorg je voor een optimale levensduur.

Minder kans op schade & lekken

Aangezien we met grote oppervlaktes werken is het moeilijker om lekken te veroorzaken. Je kans op schade is heel wat kleiner. Een dakpan durft al eens te gaan vliegen tijdens een storm. Met dakplaten beperk je dit risico tot een minimum.

Let wel op: Je moet de dakplaten correct installeren om een waterdicht dak te garanderen.

Makkelijke installatie

Je installeert de panelen makkelijk zelf. Maar ook een aannemer kan er efficiënt mee aan de slag. Het is natuurlijk veel makkelijker om een metalen plaat met een lengte van 8 meter (je kan hier verschillende lengtes kiezen) te installeren dan aan de slag te gaan met verschillende kleine dakpannen.

Zo bespaar je ook op de installatie.
Indien nodig kan je de dakplaten zelfs over een bestaand dak plaatsen.

Goede isolatie

Je kan de dakplaat onmiddellijk laten isoleren. Zo ben je zeker dat je aan alle wetgevingen voldoet en bespaar je energie. Waar je met dakpannen aan de slag moet met een aparte laag isolatie kies je met geïsoleerde dakplaten voor een all-in oplossing.

De voordelen van dakpannen

Dakpannen zijn mooier dan dakplaten

Niet iedereen vindt een dakplaat even mooi. We zijn de rode dakpan zo gewoon dat we vaak niet verder kijken. Gelukkig bestaan er dakpanplaten, die geven vaak hetzelfde effect met alle voordelen vandoen.

Wij zouden aanraden de platen (zeker dakpanplaten) in levenden lijve te gaan bekijken. Zo weet je zeker of er een match is met je huis.

Makkelijk te vervangen

Een kapotte dakpan vervang je makkelijk door een nieuwe. Een dakplaat haal je iets minder makkelijk af het dak.

Veilig op het dak werken

Onafhankelijk van welk type dak je kiest zorg je er best voor dat je de juiste werkkleding draagt. Zo zijn stevige veiligheidsschoenen essentieel. Denk daarbij aan een lage schoen met antislip. Ben je niet zeker welke schoen te kiezen? Bekijk dan zeker deze werkschoenen gids.

Dankzij de makkelijke installatie van dakplaten werk je een pak veiliger. Je spendeert minder tijd op het dak en dakpannen glijden niet zomaar onder je voeten weg. Het is wel belangrijk om je aan de richtlijnen voor steunbalken te houden. Afhankelijk van je type plaat verschilt die afstand.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo