Dakisolatie plaatsen is specialistenwerk

  BE   18 oktober 2022 Bron: Embuild Vlaanderen
Dakisolatie plaatsen is specialistenwerk
Naar aanleiding van de nieuwe, tijdelijke premie van de Vlaamse overheid voor doe-het-zelvers die hun dak isoleren, onderlijnt Embuild Vlaanderen dat je er beter aan doet een vakman onder de arm te nemen. Het gaat om een specialisatie en het optimaal plaatsen van isolatie is vakwerk. Bovendien is de reële besparing op je energieverbruik onlosmakelijk verbonden met de zorgvuldige en professionele plaatsing van de isolatie. Embuild Vlaanderen beklemtoont daarom dat onregelmatigheden bij het plaatsen van isolatie in aanzienlijke mate een nefast effect hebben op je energiebesparing en op het comfort in je woning. Daarnaast kan je rekenen op een btw-voordeel en hogere premies wanneer je een beroep doet op een vakman.

“Isolatie biedt een structureel antwoord op de energiecrisis. Steeds meer mensen willen energiezuiniger gaan wonen. Met de stijgende energieprijzen verdien je een investering in isolatie steeds sneller terug. Bovendien verhoogt je wooncomfort aanzienlijk. Vakmanschap en correcte plaatsing zijn evenwel cruciaal. Ook begeleiding in de materiaalkeuze is van belang en dient per werf te worden geëvalueerd. De Vlaamse overheid heeft eerder dit jaar de premies verhoogd voor wie werkt met een aannemer”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Uit bevindingen van Embuild Vlaanderen (zie bijlage) blijkt dat voor een woning met een dakoppervlakte van 50 m², particulieren tot meer dan 700 euro kunnen besparen op btw door dakisolatiewerken te laten uitvoeren door een aannemer. Dankzij professionele en vakkundige plaatsing van de dakisolatie kunnen zij bovendien rekenen op een jaarlijkse energiebesparing van 1572 euro. Terwijl die besparing op het energieverbruik helemaal niet gegarandeerd is bij onzorgvuldige plaatsing zonder de nodige knowhow en opleiding. Voorts krijgt wie werkt met een aannemer een premie van 8 euro per m². Bij een dakoppervlakte van 50 m² krijg je zo een premie van 400 euro.

Slechte plaatsing is nefast voor rendement van isolatie

Er komt heel wat kijken bij het isoleren van je dak. Afhankelijk van het gebruik van de zolderruimte (stapelzolder of (toekomstige) woonruimte) dien je te beslissen om de zoldervloer (verkleinen van het beschermt volume) of het hellend dak te isoleren. Elke woning dient op een specifieke manier en met de juiste materialen geïsoleerd te worden. Glaswolmatten, harde isolatieplaten of isolatievlokken, … het hangt af van de structuur van de woning en het dak. De plaatsing van de isolatie is specialistenwerk. Als de isolatie niet goed aansluit aan de structuur dan zakt het rendement aanzienlijk. Ook een lucht- en dampdichte afwerking is cruciaal om de uiteindelijke isolatiewaarde zo hoog mogelijk te houden en condensatie tegen te gaan.

Uit een recente enquête blijkt dat 35% van de aannemers en isolatiebedrijven dit najaar nog dakisolatie kunnen plaatsen. De wachttijden bij de overige 65% is in grote mate te wijten aan een algemeen tekort aan isolatiemateriaal dat iedereen treft. Uit de enquête blijkt ook dat het materialentekort begin 2023 grotendeels van de baan zou zijn. Maar intussen stokt het aantal nieuwe opdrachten bij bouwprofessionals als gevolg van de onzekere economische tijden en de energiecrisis. Daardoor hebben zij voor 2023 nog heel wat ruimte in hun orderboekjes.

Check hier de verhoogde premies voor wie werkt met een aannemer

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo