Verlichting

Buitenverlichting aanleggen: ontdek hier alles wat je moet weten

Buitenverlichting aanleggen: ontdek hier alles wat je moet weten
Met buitenverlichting maak je een sfeervolle omgeving in de tuin, op je terras en rondom je huis en vind je bovendien gemakkelijk de weg wanneer het donker is. De buitenlampen of lichtsnoeren zijn een echte sfeermaker voor wanneer je ’s avonds in de tuin wil zitten, maar zien er ook van binnenuit prachtig en decoratief uit. Daarnaast verminder je met buitenlicht het risico op inbraak omdat het licht vaak potentiële inbrekers afschrikt. Voor het veilig aanleggen van buitenverlichting is het belangrijk om een lichtplan te laten maken door een professionele elektricien en rekening te houden met enkele factoren zoals het kiezen van de juiste bedrading en een goede elektrische aansluiting.

Wat kost het aanleggen van buitenverlichting?

De kosten voor het aanleggen van tuinverlichting zijn uiteenlopend en worden bepaald door enkele factoren. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wat voor soort verlichting je kiest, denk aan LED verlichting of tuinverlichting op zonne-energie. Daarnaast speelt mee wat het uurtarief is van de elektricien en de hoeveelheid lampen die je wil ophangen of plaatsen. Gemiddelde kosten om buiten verlichting te laten aanleggen zie je terug in onderstaand overzicht:

Soort verlichtingPrijsindicatie
LED tuinverlichtingVanaf €100,- tot €200,- per set
Buitenverlichting met sensorVanaf €10,- tot €50,- per stuk
Luxe buitenverlichtingVanaf €1000,- tot €2000,- per set
Zonne-energie tuinverlichting Vanaf €10,- tot €125,- per stuk

Ook kun je nog kiezen voor het laten plaatsen van een tijdschakelaar, dit kost gemiddeld rond de 240 euro. De kosten voor het laten aansluiten van een grondkabel plus schakelaar zijn 330 euro.

Welke bedrading voor buitenverlichting?

Bij het aanleggen van buitenverlichting is het belangrijk om altijd eerst de elektriciteit uit te schakelen en te zorgen dat er geen spanning op staat. Om zeker te weten dat de aansluiting op een veilige manier gebeurt, is het verstandig een professionele elektricien voor de klus in te schakelen.

De kabels worden vaak op een lasdoos aangesloten in de garage of keuken, maar je kunt ze ook direct laten aansluiten op de meterkast. Je kunt kiezen tussen een ondergrondse en een bovengrondse aansluiting met kabels voor de verlichting. Voor de bovengrondse bedrading kun je de standaard kabel gebruiken(XVB 3G1,5).

Het is handig om een speciale buitenkabel te kiezen die tegen vocht, en weersinvloeden bestand zijn. Ook is het belangrijk om speciale buiten stopcontacten, schakelmaterialen en draden hiervoor aan te schaffen die waterbestendig zijn. Voor een ondergrondse aansluiting is een EXVB-kabel geschikt.

Buitenverlichting aanleggen: ontdek hier alles wat je moet weten

Buitenverlichting 230 volt aanleggen

De 230-volt installatie voor tuinverlichting is een veel voorkomende mogelijkheid. Het is verstandig om deze klus uit te besteden aan een professionele elektricien omdat het gevaarlijk kan zijn.

Zij werken met een speciaal tuinplan die je vooraf op basis van verschillende gegevens hebt opgesteld. Het is zeer belangrijk om een aardlekschakelaar in de meterkast te laten aansluiten als je 230 volt gebruikt, om te voorkomen dat je onder stroom komt te staan.

Deze 230-volt verbindingen kunnen op verschillende plaatsen worden aangesloten. Dit kan zowel op een centrale binnenplaats in de garage of schuur, als via een stroompaal met een waterdicht stopcontact of kabeldoos.

Buitenverlichting aansluiten op grondkabel

Grondkabels zijn voornamelijk handig als je een grote tuin hebt en veel verlichting wil plaatsen op verschillende plekken. Wanneer je de buitenverlichting laat aansluiten op de grondkabel is het van groot belang dat er een grondkabel met een YMvK-as wordt gebruikt met een minimale beschermingsklasse IP44 voor de buitenstopcontacten, kabels en lampen.

Deze zijn speciaal geschikt voor onder de grond en zorgen ervoor dat je kabel via een stalen mantel beschermd tegen allerlei weersinvloeden wordt. Ook kan deze zo niet worden beschadigd wanneer er in de tuin wordt gewerkt met bepaalde tuingereedschappen zoals een hark of een schop.

Het is daarbij belangrijk dat deze ondergrondse kabels op een diepte van 50 cm aan het oppervlak worden geplaatst, of dieper om beschadiging te voorkomen. Ook moet de grondkabel via een eigen stroomgroep functioneren, en niet op een stroomgroep van het huis. Dit is voor de veiligheid.

Ook interessant