Bouwmaterialen: vooral granulaten voor betonproductie duurder als gevolg van hitte

  BE   12 augustus 2020 Bron: Confederatie Bouw
Bouwmaterialen: vooral granulaten voor betonproductie duurder als gevolg van hitte
De Confederatie Bouw en FEMA, de beroepsvereniging van de bouwhandelaars, nuanceren de berichtgeving als bouwmaterialen duurder zouden worden als gevolg van de hittegolf. Dat geldt vooral voor de ingevoerde granulaten die gebruikt worden voor betonproductie en dat betreft eerder relatief minder dure materialen. Het is dus niet zo dat bouwen en renoveren de komende weken en maanden duurder zullen worden, verzekeren beide organisaties.

Door het lage waterpeil van de Rijn kunnen schepen niet meer volgeladen ons land bereiken. Bouwmaterialen zouden daardoor duurder worden. Dat klopt, maar dat geldt enkel voor ingevoerde bouwgranulaten die voor betonproductie worden gebruikt en Duitse kleisoorten voor zeer exclusieve bakstenen, zo weten de Confederatie Bouw en FEMA. Voor de vele andere producten die een grotere impact hebben op het budget klopt dat niet. Overigens worden de meeste bakstenen met lokale kleisoorten gemaakt (Limburg, Kempen, Boom, Yperiaanse klei).

Bouwen en renoveren zullen de komende weken en maanden dus niet duurder worden door de aanhoudende hitte. Een goede zaak, want de sector heeft het erg moeilijk door de coronacrisis. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal woonkredieten met een kwart (23%) afgenomen, zo blijkt uit cijfers van sectorfederatie Febelfin. Bij 7 op de 10 bouwbedrijven was het zakencijfer begin juli negatief, zo bleek uit een enquête van de Confederatie Bouw waaraan 553 bouwondernemingen hebben deelgenomen. Nu worden de orderboeken die voor de crisis goed gevuld waren afgewerkt, maar nieuwe opdrachten komen er amper bij.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo